Χρηματιστήριο: Επικράτησαν και σήμερα οι πωλητές με «βοήθεια» από τη Νέα Υόρκη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Επικράτησαν και σήμερα οι πωλητές με «βοήθεια» από τη Νέα Υόρκη
Λίγο πάνω από τις 880 μονάδες έκλεισε το ΧΑ την Πέμπτη.

Προσεκτική διόρθωση και επιλεκτική κατοχύρωση κερδών ήταν η κύρια εικόνα της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές ωστόσο να προχωρούν σε μια ήπια τοποθέτηση σε διάφορους τίτλους.

Όπως ανέφερε το insider.gr, το «relief rally» έδειξε να κορυφώνεται στις διεθνείς αγορές σε ένα βαθμό και να οδηγεί σε ένα ισχυρό profit taking από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια παγκοσμίως, όπως αποτυπώθηκε τόσο κατά τη χθεσινή όσο και τη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street.

Φυσικά, οι οποισδήποτε τέτοιες διορθώσεις οδηγούν σε μια μερική (επανα)τοποθέτηση αλλά οι αγορές δε βρίσκονται ακόμη στο σημείο ώστε να δομηθεί μια στέρεα bull market.

Στα του εγχώριου ενδιαφέροντος και της κίνησης της αγοράς, τα στοιχήματα είναι πολλά για την επόμενη ημέρα με φόντο τις εκλογές και φυσικά την πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ισχυροί ξένοι διαχειριστές και χαρτοφυλάκια εστιάζουν ολοένα και περισσότερα σε αυτά τα δύο κρίσιμα ζητήματα όπως αποτυπώνεται και από τα συνέδρια που πραγματοποιούνται (Axia Ventures έπεται το συνέδριο του ΧΑ στις 28 και 29 Νοεμβρίου που συνδιοργανώνεται με τη Morgan Stanley).

Τα αποτελέσματα και οι προοπτικές ανάπτυξης των εισηγμένων εταιρειών αποτελούν σαφώς έναν παράγοντα για τοποθετήσεις από επενδυτές αλλά τα ραντάρ των ξένων θα στραφούν σε μεγάλο βαθμό προς την Ελλάδα, όταν επιστρέψει η επενδυτική βαθμίδα...! Ίσως και σε αυτή τη βάση να εξαντλούνται τα όρια της ανόδου του Χρηματιστηρίου πέριξ των 900 μονάδων, καθώς η ορατότητα δεν φτάνει μέχρι τις κάλπες.

Από την άλλη, οι ομολογιακές εκδόσεις συνεχίζονται καθώς μετά την Alpha Bank και την Εθνική σειρά πήρε σήμερα και η Τράπεζα Πειραιώς. Κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε η Τράπεζα Πειραιώς μέσω νέου senior preferred ομολόγου τύπου 4NC3, δηλαδή διάρκειας τεσσάρων ετών με non call στα τρία έτη, όπως αναμένονταν και είχε αναφέρει το insider.gr. Την έκδοση ανέλαβαν να «τρέξουν» η Goldman Sachs Bank Europe SE και η UBS Investment Bank με την Τράπεζα να αυξάνει τον όγκο των αντληθέντων κεφαλαίων έναντι του αρχικού στόχου των 300 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

Το επιτόκιο ορίστηκε στο 8,5% (reoffer) με το κουπόνι στο 8,25%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ. Το νέο ομόλογο αναμένεται να λάβει αξιολόγηση «Β1» από την Moody’s και «Β» από τη Standard & Poor's.

Τεχνικά για το ΧΑ, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 866 μονάδες. Σημεία στήριξης 862 και 850 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 904 και 950 μονάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,43% στις 883,28 μονάδες, στη βάση των ανωτέρω που αναφέρθηκαν, με τον τζίρο στα 58,16 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση κατά 0,40% στις 2.14164 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποαπέδωσε καταγράφοντας απώλειες κατά 0,73% στις 624,03 μονάδες.

Συγκεκριμένα, στις τράπεζες, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 0,15% στα 1,358 ευρώ, η ΕΤΕ κατά 1,57% στα 3,75 ευρώ, η Eurobank γύρισε σε θετικό έδαφος κλείνοντας με κέρδη 0,14% και στα 1,04 ευρώ και η Alpha Bank στο -1,23% και στα 0,9476 ευρώ.

Παράλληλα, από κέρδη 1,88% και στα 6,52 ευρώ η ΔΕΗ υποχώρησε οριακά κατά 0,31%, ενώ πιέσεις καταγράφηκαν σε Ελλάκτωρ (2,01%), Μυτιληναίο (0,53%),ΕΥΔΑΠ (0,99%) ΕΛΠΕ (0,73%), Lamda (1,03%) και ΟΤΕ (0,92%).

Ήπια ανοδικά με διαφοροποίηση έκλεισαν ο ΟΠΑΠ (0,65%), η ΜΠΕΛΑ (0,49%), η Aegean (0,5%) και η ΕΛΧΑ (1,23%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άντλησε 350 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς μέσω senior preferred ομολόγου - Στο 8,5% το επιτόκιο με υπερκάλυψη

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Wood - Η πολιτική αστάθεια ο κύριος κίνδυνος

gazzetta
gazzetta reader insider insider