Νευρικότητα στην Wall Street πριν από τα επιτόκια της Fed - Κέρδη άνω του 14% για την Uber

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στην Wall Street πριν από τα επιτόκια της Fed - Κέρδη άνω του 14% για την Uber
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το αμερικανικό χρηματιστήριο για την «πρεμιέρα» του μήνα, με την προσοχή στις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας.

Νευρικότητα σημειώνεται στην Wall Street για την πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου καθώς οι επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο αποτιμούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και... προετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κερδίζει 0,59% ή 191,85 μονάδες στις 32.324 μονάδες.

Ο S&P 500 ανεβαίνει 0,94% ή 36,27 μονάδες στις 3.908 μονάδες.

Ο Nasdaq ισχυροποιείται 1,21% ή 132,83 μονάδες στις 11.120 μονάδες.

«Σημάδια» για τα επιτόκια στις ΗΠΑ

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρίσκεται η διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) που ξεκινά σήμερα και από την οποία την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Οι αναλυτές αναμένουν μια αύξηση κατά 0,75%, ελπίζοντας παράλληλα σε «σημάδια» που θα δείχνουν την πρόθεση της Fed να χαλαρώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα, από τον Δεκέμβριο και εντός του 2023.

Πέρα από τα της Fed, με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ κατά τον Οκτώβριο, που θα γίνουν γνωστά την Παρασκευή. Η προσοχή στρέφεται στο κατά πόσο η αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις («συνοδεύει» τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ομοσπονδιακή τράπεζα) έχει περιορίσει τις προσλήψεις των εργοδοτών στην αμερικανική οικονομία.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη άνω του 14% σημειώνει η μετοχή της Uber, αφότου ανέφερε έσοδα ύψους 8,34 δισ. δολαρίων για το β' τρίμηνο, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών σε έρευνα της Refinitiv για έσοδα 8,12 δισ. δολαρίων.

Παράλληλά, τα προσαρμοσμένα EBITDA της εταιρείας διαμορφώθηκαν στο ποσό-ρεκόρ των 516 εκατ. δολαρίων, πάνω από την προβλέψεις των αναλυτών για προσαρμοσμένα EBITDA ύψους 457,7 εκατ. διολαρίων.

Μικρή άνοδο καταγράφει η μετοχή της Pfizer, με την αμερικανική φαρμακευτική να αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για το σύνολο των πωλήσεων των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Ήπια πτώση σημειώνει η μετοχή της Johnson & Johnson μετά από τη συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας καρδιαγγειακής τεχνολογίας Abiomed έναντι του ποσού των 16,6 δισ. δολαρίων.

Μάκρο

Ανοδικά κινήθηκε ο αριθμός των κενών προς πλήρωση θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Σεπτέμβριο, σε ένα σημάδι κάμψης στην αμερικανική αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στις 1,071 εκατ. έναντι 1,028 εκατ. τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 975.000 κενές θέσεις εργασίας.

Βελτίωση εμφάνισε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της S&P Global.

Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,4 μονάδες έναντι 49,9 μονάδων στην προκαταρκτική μέτρηση της S&P Global και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ακόμα, ο δείκτης του Institute for Supply Management (ISM) για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ υποχώρησε 0,7 μονάδες τον Οκτώβριο, ανερχόμενος στις 50,2 μονάδες. Είναι η χαμηλότερη μέτρηση του ISM για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ από τον Μάιο του 2020, όταν ο κλάδος βίωνε τις σφοδρές επιπτώσεις που είχαν φέρει τα lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider