Τελευταία ενημέρωση 15:55
Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ευρωαγορές, καθώς η «ανακούφιση« που πρόσφερε η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) για να ηρεμήσει οι αγορές με την αγορά βρετανικών ομολόγων φαίνεται πως υποχωρεί.
Η στερλίνα βούτηξε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες ενώ υποχώρησε κι άλλο το πρωί της Πέμπτης κατά 1% για να διαπραγματευτεί περίπου στα 1,078 δολάρια.
Οι παγκόσμιες αγορές είδαν άλλη μια νευρική ημέρα χτες, με τις μετοχές να διαπραγματεύονται χαμηλά καθώς οι επενδυτές φοβούνται το γενικευμένο κλίμα αστάθειας, με τον πληθωρισμό να μένει στα ύψη και τις προοπτικές ανάπτυξης να συρρικνώνονται μπροστά στον κίνδυνο ύφεσης.
Η κατρακύλα της στερλίνας ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με τις εξαγγελίες του νέου Βρετανού ΥΠΟΙΚ, πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός «μίνι προϋπολογισμού», δηλαδή σε ένα πακέτο φοροαπαλλαγών ύψους 161 δισ. στερλινών, κάτι για το οποίο οι αγορές προεξοφλούν πως θα διογκώσει το βρετανικό κρατικό χρέος.
Προειδοποιητικά μηνύματα για τα σχέδια του Λονδίνου απέστειλαν τόσο η Moody's όσο και το ΔΝΤ. Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτήρισε ως πιστοληπτικά αρνητικό για τη Βρετανία το σχέδιο της Τρας, ενώ το ΔΝΤ υπογράμμισε πως «δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία, καθώς είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην λειτουργεί σε αντιπαράθεση με τη νομισματική πολιτική».
Η κίνηση των δεικτών
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 1,71% στις 382 μονάδες, ενώ o Εuro Stoxx 50 υποχωρεί 1,62% στις 3.280 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχει απώλειες 1,38% στις 6.910 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1,71% στις 11.970 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώνεται στις 5.672 μονάδες υποχωρώντας κατά 1,60%.
Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 2,12% στις 20.414 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διολισθαίνει 1,81% στις 7.307 μονάδες.
Μάκρο
Την ίδια στιγμή, «εκτινάχθηκε» και τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, σύμφωνα με την τελευταία προσωρινή εκτίμηση της Destatis.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της χώρας τον Σεπτέμβριο του 2022 αναμένεται να φθάσει το 10%, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών και σημειώνοντας αύξηση από το 7,9% του Αυγούστου. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός θα είναι 1,9%, σύμφωνα με την έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των αγαθών θα αυξηθούν κατά 17,2% τον μήνα, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 3,6%.
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 13 Οκτωβρίου, σημείωσε στην ανακοίνωση της η γερμανική συστατική υπηρεσία.
«Δυνατή» πρεμιέρα για τη μετοχή της Porsche
Στο μεταξύ, πρεμιέρα έκαναν σήμερα στο ταμπλό της Φρανκφούρτης οι μετοχές της Porsche, θυγατρική του γερμανικού ομίλου Volkswagen, με την τιμή να ξεκινά στα 84 ευρώ πάνω δηλαδή από τα 82,5 ευρώ, που είχε θέσει η διοίκηση της εταιρείας.
«Φέραμε με επιτυχία την Porsche στο χρηματιστήριο. Είναι μία καλή μέρα για την Porsche και για την Volkswagen», δήλωσε ο CFO και COO του ομίλου Volkwagen, Arno Arntlitz, σύμφωνα με γερμανικά μέσα.
Η μετοχή άρχισε νωρίς σήμερα τη διαπραγμάτευσή της, μετά και από την χθεσινοβραδινή έγκριση του επιπέδου των 82,5 ευρώ της τιμής από το Δ.Σ. της Volkswagen, αποτιμώντας τη θυγατρική της στα 75 δισ. ευρώ, με στόχο την άντληση 9,4 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, οι μετοχές της Rational σημειώνουν άλμα άνω του 12% στις αρχές της διαπραγμάτευσης για να ηγηθούν του Stoxx 600, αφού ο γερμανικός κατασκευαστής αύξησε τις προβλέψεις εσόδων από τις πωλήσεις και τα κέρδη του για το 2022.
Στοv αντίποδα, η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Barratt Developments υποχωρούν περισσότερο από 9%.
Η εικόνα στην Ασία
Μικτά είναι τα πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 κέρδισε 0,95% και ενισχύθηκε στις 26.422,05 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng χάνει 0,93% στις 17.089 μονάδες ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί επίσης 0,13%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας κερδίζει 0,4%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 ενισχύεται κατά 1,4%. Οι δείκτες σε Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη και Ταϊβάν επίσης διαπραγματεύονται επίσης σε θετικό έδαφος.