Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές, υπό την ανησυχία των επιτοκίων - Κέρδη 11% για την Fortum λόγω της Uniper

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές, υπό την ανησυχία των επιτοκίων - Κέρδη 11% για την Fortum λόγω της Uniper
Στα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης οι μεγαλύτερες απώλειες για την Τρίτη, εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να παραμένουν ανήσυχοι για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), από την οποία αναμένεται την Τετάρτη να ανακοινωθεί μια αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, τουλάχιστον. Πέρα από το εύρος της αύξησης των επιτοκίων οι αναλυτές περιμένουν τις εκτιμήσεις της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, με έμφαση στο εάν η τράπεζα θα συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτικής ακόμα κι αν αυτό φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ.

Στα της Ευρώπης, η προσοχή παραμένει στον πόλεμο της Ουκρανίας, με4 περιφέρειες της χώρας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμενων να ανακοινώνουν δημοψηφίσματα για την προσάρτηση τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στα απότοκα του πολέμου, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στη συμφωνία για την κρατικοποίηση της ενεργειακής Uniper, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται εντός των επόμενων ημερών ή και ωρών. Στο φόντο των διεργασιών στο Βερολίνο, η μετοχή της Fortum, της μητρικής της Uniper, κέρδισε 11% στο γερμανικό χρηματιστήριο.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 1,09% στις 403,42 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,96% στις 3.465 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 0,64% στις 7.190 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 1,035 στις 12.671 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έπεσε 1,35% στις 5.979 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 1,64% στις 21.777 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχασε 1,50% στις 7.873 μονάδες.

Mάκρο

Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει παρατηρηθεί ποτέ καθώς αυξήθηκαν ραγδαία τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

Οι τιμές παραγωγού των βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 45,8% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία Destatis όταν τον Ιούλιο του 2022, οι τιμές αυξήθηκαν 7,9%.

Η άνοδος ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, με τους αναλυτές να έχουν προβλέψει άνοδο 37,1% σε ετήσια βάση και 1,6% μηνιαία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περιορισμένες κινήσεις χωρίς ένταση στο Χρηματιστήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider