Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο και οι διεθνείς αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο και οι διεθνείς αγορές
«Με το αριστερό» μπήκε ο Σεπτέμβριος για το Χρηματιστήριο και τις διεθνείς αγορές.

«Με το αριστερό» μπήκε ο Σεπτέμβριος για το Χρηματιστήριο και τις διεθνείς αγορές καθώς οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και οι αρκετά επιθετικοί χειρισμοί αυτών για να θέσουν σε μια πιο περιοριστική βάση τον πληθωρισμό, συνεχίζουν να κλονίζουν τους επενδυτές.

Πλέον, η αποχή οι επιλεκτικές κινήσεις σε τίτλους, κλάδους και assets που ευνοούνται στο τρέχον περιβάλλον, αλλά και το άμεσο κλείσιμο θέσεων στα πρόσκαιρα ράλι που καταγράφονται («sell the rallies»), αποτελούν την ιδανική στρατηγική, όσο τα σύννεφα πάνω τις διεθνείς αγορές πυκνώνουν επικίνδυνα.

Ο Αύγουστος βρήκε το Χρηματιστήριο με οριακά κέρδη και στην τέταρτη θέση (σε τοπικό νόμισμα) μεταξύ 38 assets που εξετάζει η Deutsche Bank, βγάζοντας σημαντικές άμυνες έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Για το σύνολο του έτους, το χάσμα μεταξύ της απόδοσης του Χρηματιστηρίου και των υπόλοιπων αγορών παραμένει υψηλό, καθώς η εγχώρια αγορά βρίσκεται χαμηλότερα κατά 1,3%, έναντι -12,4% του Stoxx 600, -19,2% για τον DAX και -16,2% για τον S&P 500, ενώ με θετικό πρόσημο βρίσκεται μόνο ο FTSE 100 (+1,5%) και -12,9% του S&P 500. Να σημειωθεί ωστόσο πως το Χρηματιστήριο της Ρωσίας βρέθηκε στην κορυφή (ως προς τον κλάδο των μετοχών τον Αύγουστο) με άνοδο 8,4%, περιορίζοντας τις απώλειες από τις αρχές του έτους, που διαμορφώνονται πλέον στο -35%.

Ωστόσο, τα βλέμματα πλέον στέφονται στις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ ολοένα και περισσότεροι αναλυτές ανησυχούν και εκφράζουν φόβους πως ο Τζερόμ Πάουελ δε θα καταφέρει να ελέγξει το παιχνίδι και θα οδηγήσει σε ένα χειρότερο μονοπάτι τις ΗΠΑ.

Δεδομένων των νέων ισχυρότερων από το αναμενόμενο δεδομένων για τον πληθωρισμό και σε συνδυασμό με τα «επιθετικά» σχόλια αρκετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Jari Stehn επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη αναμένει πλέον ξεκάθαρα μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Σε αυτή τη θέση ευθυγραμμίζονται και η Morgan Stanley, η HSBC, η BofA, ενώ ηπιότερες κινήσεις αναμένει η ING.

Στο σημείωμά του, επισημαίνει πως τα νέα δεδομένα για την πορεία του πληθωρισμού εξέπληξαν περαιτέρω (ανοδικά), με τον ΕνΔΤΚ να σκαρφαλώνει στο 9,1% σε ετήσια βάση και, κυρίως, τον δομικό ΕνΔΤΚ να αυξάνεται στο 4,3% σε ετήσια βάση, σε μια ακόμη ισχυρή διαδοχική μηνιαία βάση. Ο ίδιος αναμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες καθώς λήγει το μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ στη Γερμανία και οι υψηλές τιμές ενέργειας εισχωρούν στις τιμές λιανικής, με κορύφωση του δομικού πληθωρισμού στο 4,6% τον Σεπτέμβριο και με τον επίσημο πληθωρισμό κοντά στο 10% στο τέταρτο τρίμηνο.

Προς ώρας, οι αγορές έχουν τιμολογήσει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, αναμένοντας επιτάχυνση των αυξήσεων στις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ. Η μάχη φυσικά αναμένεται σκληρή στους κόλπους της Φρανκφούρτης και οι αγορές περιμένουν με αρκετή νευρικότητα τα όσα θα δηλώσει η Κριστίν Λαγκάρντ. Την ίδια στιγμή, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κινείται σταθερά ανοδικά ξεπερνώντας πλέον και το 4,2%.

Σε αυτή τη γραμμή βρίσκεται και το ΧΑ με πρώτα σημεία στήριξης να είναι οι 842 και 829 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 883 και 899 μονάδες.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι άμυνες δεν βγήκαν και η αγορά υποχώρησε εύκολα κατά 1,54% στις 843,17 μονάδες με τον τζίρο στα 63,24 εκατ. ευρώ. Κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις προκειμένου να διασφαλιστούν οι 840 μονάδες, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα ενεργοποιηθούν εντολές short μέχρι τις 829 μονάδες. Απώλειες 1,58% σημείωσε ο FTSE 25 στις 2.028,15 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός διολίσθησε κατά 1,91% διασπώντας και τις 550 μονάδες (στις 545,37 μονάδες), υπό το βάρος της Eurobank κυρίως. Στις διεθνείς αγορές, ο Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,51%, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 1,47%, ενώ στη Wall Street στο -1,54% κινείται ο Nasdaq, με τον Dow Jones και τον S&P 500 στο -0,75% και στο -1,06%.

Συγκεκριμένα, η Eurobank σημείωσε απώλειες 2,86% στα 0,9034 ευρώ, η Alpha Bank σημείωσε νέες απώλειες 1,62% στα 0,9092 ευρώ, με την Πειραιώς να περιορίζει κάπως τις απώλειες στο 0,95% και στα 1,038 ευρώ. Πτωτικά (-1,36%) κινήθηκε και η ΕΤΕ που έφτασε τα 3,18 ευρώ.

Από την άλλη, οι απώλειες στον ΟΠΑΠ δημιούργησαν ένα ενδιαφέρον σημείο εισόδου, βγάζοντας ένα ήπιο bid στο 1,29% και στα 13,32 ευρώ. Αντίστοιχα και η Aegean κατέγραψε κάποια ήπια κέρδη 0,61% στα 4,935 ευρώ, όπως και η Ελλάκτωρ (0,46%) και η ΕΥΔΑΠ (0,64%).

Πέρα από αυτές τις μετοχές το ταμπλό κοκκίνισε την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με την ΕΕΕ να υποχωρεί κατά 2,88% στα 22,62 ευρώ πλέον, τον ΟΤΕ στο -2,27% και τα 15,50 ευρώ, την ElvalHalcor στο -2,58%, τη Mytilineos στο -2,33% και τη Jumbo στο -3,09%.

Διασώθηκαν κάπως τα ΕΛΠΕ, η Lamda και η Τέρνα Ενεργειακή. Στο κόκκινο και τα mid caps με την Autohellas (0,21%) την Κρι Κρι (1,46%) και την ΑΒΑΞ (0,78%) να βγαίνουν αλώβητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Στην κορυφή το Χρηματιστήριο της Ρωσίας τον Αύγουστο - Πώς στάθηκε το ΧΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider