Το αμερικανικό δολάριο σε υψηλό 20ετίας, με ώθηση από τον «πόνο» της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το αμερικανικό δολάριο σε υψηλό 20ετίας, με ώθηση από τον «πόνο» της Fed
Το ευρώ καταγράφει οριακά κέρδη κινούμενο κάτω από την απολυτή ισοτιμία με το δολάριο.

Σε υψηλό 20ετίας βρέθηκε τη Δευτέρα το αμερικανικό δολάριο στην αγορά συναλλάγματος, ωθούμενο από τις αναταραχές που έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές η πρόθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για συνέχιση στη μεγάλη αύξηση των βασικών επιτοκίων της.

Ο «δείκτης δολαρίου», που μετρά τις επιδόσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι 6 μεγάλων νομισμάτων (ευρώ, γιεν, στερλίνα, καναδικό δολάριο, σουηδική κορώνα και ελβετικό φράγκο) ενισχύεται 0,26% στα 109,09 δολάρια.

Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο του «δείκτη δολαρίου» από το 2022, όπως μετέδωσε το Reuters.

Από την πλευρά του, το ευρώ καταγράφει οριακά κέρδη κινούμενο κάτω από την απολυτή ισοτιμία με το δολάριο. Με κέρδη 0,02%, η ισοτιμία διαμορφώνεται στα 0,9965 λεπτά του ευρώ έναντι του ενός δολαρίου.

Το «ταμείο» για τα επιτόκια της Fed

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε πως η τράπεζα θα συνεχίσει με τις επιθετικές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία που βρίσκεται κοντά σε υψηλό 40 ετών.

Η επιθετική αύξηση των επιτοκίων ενισχύει το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εντείνοντας τις ανησυχίες για μια ύφεση στις ΗΠΑ. Οι δηλώσεις του Πάουελ την Παρασκευή διέψευσαν τις εκτιμήσεις μερίδας των επενδυτών που ανέμενε πως η Fed θα «δείξει» σημάδια για μείωση των επιτοκίων της από το 2023, ώστε να μην αυξήσει το ενδεχόμενο ύφεσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ δήλωσε η Fed θα προχωρήσει με το σχέδιο της, ακόμα κι αν αυτό προκαλέσει «πόνο» στην οικονομία.

Πέρα από το δολάριο, μεγάλη άνοδο σημειώνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, ενισχύοντας το αμερικανικό νόμισμα.

Το 2ετες κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ έφτασε σε υψηλό 15 ετών τη Δευτέρα, με την απόδοση του να φτάνει στο 3,49%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ευρωαγορές συνεχίζουν να «φοβούνται» από τις επόμενες κινήσεις της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider