Η επιφυλακτικότητα επέστρεψε στις ευρωαγορές - Απώλειες 2% στην Φρανκφούρτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επιφυλακτικότητα επέστρεψε στις ευρωαγορές - Απώλειες 2% στην Φρανκφούρτη
Στο «κόκκινο» τα ταμπλό των συνεδριάσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Τετάρτης οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, παρά τα αρχικά τους κέρδη, καθώς η απαισιοδοξία αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου κερδίζει εκ νέου έδαφος μεταξύ των επενδυτών, ενώ οι θετικές εξελίξεις από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού σχετικά με τον πληθωρισμό σταδιακά απομακρύνονται από το προσκήνιο.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,95% στις 438,86 μονάδες, με τους κλάδους των πρώτων υλών και της αυτοκινητοβιομηχανίας να υποχωρούν κατά 1,3%, ενώ κέρδη 0,8% κατέγραψε ο κλάδος των τροφίμων και ποτών. Ο δείκτης Eurostoxx 50 σημείωσε απώλειες 1,29% και διαμορφώθηκε στις 3.755,98.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε ισχυρή πτώση της τάξης του 2,06% κλείνοντας στις 13.623 μονάδες, καθώς ο ενεργειακός κολοσσός της χώρας, Uniper, ανέφερε ζημιές - ρεκόρ ύψους άνω των 12 δισ. δολαρίων κατά το α' εξάμηνο του έτους.

Καλύτερη η εικόνα για τον γαλλικό CAC 40, ο οποίος έκλεισε στις 6.528 μονάδες με απώλειες 0,97%, ενώ στο Λονδίνο ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε μικρή πτώση 0,27% στις 7.515 μονάδες, παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις τον Ιούλιο, «πιάνοντας» υψηλά τεσσάρων δεκαετιών.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 1,04% και έκλεισε στις 22.757 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 8.434 μονάδες, με απώλειες 0,91%.

Μάκρο

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο ελαφρώς λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από την πρώτη εκτίμηση για 0,7%, το οποίο προέβλεπαν και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε 3,9% από 4% στην πρώτη εκτίμηση.

Σε διψήφιο ποσοστό ανήλθε ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη Βρετανία τον Ιούλιο, ενώ αναμένεται να αγγίξει ακόμα υψηλότερα επίπεδα έως τα τέλη του έτους, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και απειλώντας με μια παρατεταμένη ύφεση.

Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS), οι τιμές καταναλωτή ήταν 10,1% υψηλότερες τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, από 9,4% τον Ιούνιο. Αυτός ήταν ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και η ταχύτερη αύξηση των τιμών που έχει καταγραφεί σε χώρα της Ομάδας των Επτά από τότε που ξεκίνησε η τρέχουσα κρίση στις αρχές του 2021. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 9,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Σε υψηλό 4 δεκαετιών ο πληθωρισμός, άνω των εκτιμήσεων, τον Ιούλιο

Uniper: Το «θύμα» της ενεργειακής κρίσης κατέγραψε ζημίες 12,3 δισ. ευρώ - Ανάκαμψη από το 2024

Ισπανία: Τα κυβερνητικά μέτρα αποδίδουν - Κατά 3,7% μειώθηκε η κατανάλωση ρεύματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider