Goldman Sachs: «Απίθανη» μια συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: «Απίθανη» μια συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
H Goldman Sachs τονίζει ότι ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία, επιπλέον πετρέλαιο δεν θα ρέει μέχρι του χρόνου.

Απίθανο χαρακτηρίζει έναν συμβιβασμό μεταξύ του Ιράν, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας, η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία, επιπλέον πετρέλαιο δεν θα ρέει μέχρι του χρόνου.

«Η άποψή μας εξακολουθεί να είναι ότι μια συμφωνία είναι απίθανη βραχυπρόθεσμα, με το αδιέξοδο να είναι αμοιβαία επωφελές», ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Callum Bruce. Εξάλλου, ακόμη και με μια συμφωνία, θα υπάρξει πιθανότατα «σταδιακή εφαρμογή», ​​με το πετρέλαιο να μην ρέει έως τις αρχές του 2023 το νωρίτερο, σύμφωνα με τους ίδιους.

Οι αγορές πετρελαίου έχουν κινηθεί τις τελευταίες ημέρες στη σκιά ενδεχόμενης συμφωνίας να σωθεί το πυρηνικό σύμφωνο που εγκαταλείφθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο στην Τεχεράνη να ξαναρχίσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου χωρίς αμερικανικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τους αναλυτές εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια, ειδικά όσον αφορά τις εγγυήσεις που οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση και δεν επιθυμούν να παράσχουν, ενώ το Ιράν έχει «αδύναμα κίνητρα» να συμφωνήσει δεδομένου ότι εξάγει ήδη περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Μια επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στις αγορές θα μείωνε την υφιστάμενη πρόβλεψη της Goldman Sachs για το Brent των 125 δολαρίων το βαρέλι για το 2023 κατά 5 έως 10 δολάρια, ανέφεραν.

Σήμερα, το Brent υποχωρεί 0,4% στα 91,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI σημειώνει πτώση 0,3% στα 86,2 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Οι επενδυτές εγκαταλείπουν την αγορά προκαλώντας αστάθεια στις τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider