Χρηματιστήριο: Υποχώρηση κάτω από τις 850 μονάδες - «Βουτιά» 6% οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Υποχώρηση κάτω από τις 850 μονάδες - «Βουτιά» 6% οι τράπεζες
Η «κατρακύλα» της Παρασκευής συμπαρασύρει και τα επίπεδα εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη να χάνει 0,21%, παρά την θετική γενική εικόνα που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, κυρίως με «οδηγό» τα ισχυρά αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών και την ανάκαμψη τους στα ταμπλό. 

Κάτω από τις 850 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών με μια μαζική υποχώρηση να σημειώνεται και τις τράπεζες να «χύνουν την καρδάρα με το γάλα» που γέμισαν τις προηγούμενες ημέρες, καταγράφοντας ισχυρές απώλειες.

Οι σχετικά συγκρατημένες αρχικές εντάθηκαν στο άκουσμα των πολιτικών εξελίξεων, με τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού αλλά και του διοικητή της ΕΥΠ να γεννούν αβεβαιότητα στην αγορά.

Η «κατρακύλα» της Παρασκευής συμπαρασύρει και τα επίπεδα εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη να χάνει 0,21%, παρά την θετική γενική εικόνα που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, κυρίως με «οδηγό» τα ισχυρά αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών και την ανάκαμψη τους στα ταμπλό.

Όπως αναφέρει στην ανάλυση της η Beta Χρηματιστηριακή: «Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε – και ίσως ξεπέρασε- τα όρια των δυνατοτήτων που του έδιναν οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές φθάνοντας τις 876 μονάδες με ένα σερί επτά συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων. Η πρόσκρουση με τον κινητό μέσο των 200 ημερών δεν πέρασε απαρατήρητη από τους πωλητές οι οποίοι πήραν το πάνω χέρι μόλις οι ταλαντωτές εισήλθαν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών στα ημερήσια διαγράμματα για πρώτη φορά μετά τις 18 Ιανουαρίου (952 μονάδες). Η είσοδος σε υπερτιμημένες ζώνες και το πολυήμερο σερί ανόδου ήταν μάλλον αναμενόμενο να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών τα οποία επί του παρόντος δεν έχουν χαλάσει την ανοδική φορά του δείκτη. Η διόρθωση συντελείται με ήπιους συναλλακτικούς όγκους και το πρώτο όριο «αντοχής» είναι οι 840 μονάδες. Το δεύτερο επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στις 820 μονάδες και η διάσπαση του θα σημάνει και το τέλος της ανοδικής κίνησης από τις 779 μονάδες. Παρά την διήμερη διορθωτική κίνηση οι αγοραστές δεν έχουν χάσει την μάχη και όσο ο Γενικός Δείκτης συντηρείται πάνω από τις 840 μονάδες έχουν την τάση με το μέρος τους. Συμπερασματικά θα αναμέναμε οι επόμενες συνεδριάσεις να έχουν διεκπεραιωτικό χαρακτήρα λόγω και της εποχικότητας των πλάγιων κινήσεων που είθισται να επικρατούν καθώς οδεύουμε προς τον σκληρό πυρήνα των καλοκαιρινών διακοπών».

Η εικόνα στα ταμπλό

Έτσι, οι σχετικά συγκρατημένες αρχικές πιέσεις εντάθηκαν ενδοσυνεδριακά με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κλείσει στις 849,23 μονάδες, μια πτώση 2,11%, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 55,93 εκατ. ευρώ.

Ο Large Cap έχασε 2,46% και ο Mid Cap υποχώρησε 1,02%, ενώ στους κλαδικούς δείκτες μόνο οι Τηλεπικοινωνίες διασώθηκαν με κέρδος 0,60%. Τις μεγαλύτερες απώλειες για την ημέρα, είχαν τα Ταξίδια με -3,56% αλλά και οι Τράπεζες με -3,46%.

Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ (1,31%), ο Ελλάκτωρ (1,18%), και ο ΟΤΕ (0,60%).

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Alpha Bank (-5,73%) η ΔΕΗ (-5,05%) και η Τράπεζα Πειραιώς (-4,32%).

Ανοδικά κινήθηκαν 31 μετοχές, 72 πτωτικά και 63 έμειναν αμετάβλητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παραιτήθηκε ο ΓΓ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης

gazzetta
gazzetta reader insider insider