Wall Street: H Fed «απογείωσε» την συνεδρίαση της Τετάρτης - «Άλμα» άνω του 4% για τον Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: H Fed «απογείωσε» την συνεδρίαση της Τετάρτης - «Άλμα» άνω του 4% για τον Nasdaq
Οι επενδυτές υποδέχτηκαν κάτι παραπάνω από θετικά τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν από Fed και Πάουελ, ωθώντας τους δείκτες σε ισχυρά κέρδη. 

Μια, ούτως ή άλλως, ανοδική συνεδρίαση μετατράπηκε σε ράλι την Τετάρτη στην Wall Street, μετά από τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Fed και την επακόλουθη συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Πάουελ, με τους επενδυτές να υποδέχονται κάτι παραπάνω από θετικά τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν, ωθώντας τους δείκτες σε ισχυρά κέρδη.

Ο Dow Jones έκλεισε με ισχυρή άνοδο 436 μονάδων ή 1,37%, στις 32.197 μονάδες, ο S&P 500 διεξήγαγε ράλι 2,54% ή 99 μονάδες, στις 4.020 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq εκτοξεύτηκε 4,06% ή 469 μονάδες, στις 12.032 μονάδες.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε την αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη, σε μια κίνηση που αναμενόταν από τους επενδυτές, ενώ πρόκειται για την δεύτερη αύξηση κατά 0,75% και την 4η συνολικά από την τράπεζα εντός του 2022.

Τα βασικά επιτόκια της πλέον κυμαίνονται στο 2,25% έως 2,5%, ενώ σημειώνεται πως η απόφαση για την αύξηση των 75 μονάδων βάσης μεταξύ των μελών της νομισματικής επιτροπής (FOMC) της τράπεζας ήταν ομόφωνη, με 12 ψήφους υπέρ της αύξησης του 0,75%.

Στη σχετική ανακοίνωση, η FOMC «δείχνει» σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα.

Με την σειρά του, ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας άφησε «ανοιχτό παράθυρο» σχετικά με το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της FOMC τον Σεπτέμβριο αν και σημείωσε ότι η Fed θα επιβραδύνει «τελικά» το εύρος των αυξήσεων.

Ο κ. Πάουελ είπε ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε άλλη μια «ασυνήθιστα μεγάλη» αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα τα οποία θα έχει στην διάθεση της.

«Μέχρι τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα έχουμε άλλες δύο αναγνώσεις του πληθωρισμού και άλλες δύο για την αγορά εργασίας και θα πάρουμε την απόφαση μας τότε», είπε συγκεκριμένα. Ο Τζερόμ Πάουελ είπε ακόμα πως δεν πιστεύει πως οι κινήσεις της Fed έχουν φέρει σε ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ. «Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ύφεση και ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί κλάδοι της οικονομίας που έχουν πολύ καλή απόδοση», ανέφερε ο Πάουελ. «Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας, δεν βγάζει νόημα η οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση με κάτι τέτοιο να συμβαίνει».

Σημειώνεται, πως πτώση κατέγραψε το δολάριo έναντι των βασικών ανταγωνιστών του στην αγορά συναλλάγματος, μετά από τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης. Το δολάριο χάνει έναντι του ευρώ (0,30%) και της στερλίνας (0,42%) διαγράφοντας τα μικρά κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα, πριν από τις ανακοινώσεις της Fed

Μάκρο

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, περαιτέρω μείωση κατά 5,6% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα αγαθών των ΗΠΑ στα 98,2 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Σύμφωνα με το Marketwatch, προβλέψεις οικονομολόγων «έβλεπαν» το έλλειμμα να μειώνεται πολύ λιγότερο, στα 103,2 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,4 δισ. δολάρια στα 181,5 δισ. δολάρια τον Ιούνιο. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 1,5 δισ. δολάρια σε 279,7 δισ. δολάρια.

Ακόμα, αύξηση 1,9% παρουσίασαν οι εργοστασιακές παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω των περισσότερων κρατήσεων για νέα αυτοκίνητα και φορτηγά, αλλά υπήρξαν ενδείξεις υποχώρησης μεταξύ άλλων κλάδων. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει μείωση 0,4% στις νέες παραγγελίες για διαρκή αγαθά, δηλαδή για προϊόντα που προορίζονταν να διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια. Ένα άλλο μέτρο της έκθεσης που θεωρείται «καμπανάκι κινδύνου» για τις επιχειρηματικές επενδύσεις, αυτό των βασικών παραγγελιών, αυξήθηκε επίσης κατά 0,5%.

Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας την επιδείνωση στην αγορά ακινήτων της χώρας εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ένωση Κτηματομεσιτών της χώρας, σε μηνιαίο επίπεδο οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν 8,6% έναντι αύξησης 0,4% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 1%.

Επιχειρηματικά νέα

Κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που είχαν οι αναλυτές πέρασαν τα κέρδη και τα έσοδα της Microsoft για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος, τα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 2,23 δολάρια έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv για κέρδη στα 2,29 δολάρια ανά μετοχή. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 51,87 δισ. δολάρια έναντι 52,44 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Όπως ανέφερε το Bloomberg, η εταιρεία παρουσίασε τις χαμηλότερες συνολικές πωλήσεις της από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ακόμα, κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν και τα κέρδη και τα έσοδα της Alphabet, μητρικής της Google, για το β' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός. Σύμφωνα με το CNBC, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,21 δολάρια έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Refinitiv για κέρδη στα 1,27 δολάρια ανά μετοχή. Τα συνολικά έσοδα της Alphabet διαμορφώθηκαν σε 69,69 δισ. δολάρια έναντι εκτίμησης των αναλυτών για έσοδα στα 69,9 δισ. δολάρια. Η ανάπτυξη των εσόδων της εταιρείας κάμφθηκε κατά 13%, ενώ τα συνολικά έσοδα από διαφημίσεις αυξήθηκαν 12% στα 56,3 δισ. δολάρια.

Εμπορεύματα

Υψηλοτέρα κινήθηκαν την Τετάρτη οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού ενώ στη συνέχεια τα κέρδη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές επεκτάθηκαν περαιτέρω αφού η Fed ανακοίνωσε τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου έκλεισε στα 1.719 δολάρια η ουγγιά, με μια αύξηση 1,40 δολαρίων ή 0,1%, ενώ μετά την ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα φτάνει μέχρι και στα 1.722,10 δολάρια η ουγγιά. To ασήμι παράδοσης παράδοσης Σεπτεμβρίου κέρδισε 7 σεντς ή σχεδόν 0,4%, στα 18,60 δολάρια η ουγγιά.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου για την Τετάρτη, στον απόηχο της μεγάλης μείωσης των αποθεματικών «μαύρου χρυσού» από τις ΗΠΑ και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, που αυξάνουν τη ζήτηση πετρελαίου στην αγορά. Στο πλαίσιο των παραπάνω, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Σεπτεμβρίου, ενισχύθηκαν 2,28 δολάρια ή 2,4% στα 97.26 δολάρια ανά βαρέλι, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Ιουλίου. Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Οκτωβρίου, το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) σημείωναν κέρδη 2,51 δολάρια ή 2,525 στα 101.97 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Στις 75 μονάδες βάσης η αύξηση των επιτοκίων της Fed - Νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα

Πάουελ (Fed): «Ανοιχτά» όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις από τον Σεπτέμβριο - Δεν είμαστε σε ύφεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider