Wall Street: Συνεδρίαση roller coaster την Τρίτη - «Μάζεψε» τις απώλειες ο Dow, ισχυρά κέρδη ο Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Συνεδρίαση roller coaster την Τρίτη - «Μάζεψε» τις απώλειες ο Dow, ισχυρά κέρδη ο Nasdaq
Όχι μόνο οι αγοραστές κατάφεραν να περιορίσουν τις αρχικές σημαντικές απώλειες του Dow αλλά τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών έδωσαν «πράσινο» χρώμα στον S&P και σημαντικά κέρδη στον Nasdaq.

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη μια συνεδρίαση roller coaster για την Wall Street, καθώς όχι μόνο οι αγοραστές κατάφεραν να περιορίσουν τις αρχικές σημαντικές απώλειες, με τον Dow Jones να χάνει ενδοσυνεδριακά έως και περί τις 700 μονάδες, αλλά τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών έδωσαν «πράσινο» χρώμα στον S&P και σημαντικά κέρδη στον Nasdaq, παρά τον φόβο για μια παγκόσμια ύφεση που κατακλύζει τις διεθνείς αγορές.

Έχοντας, την Πέμπτη, βγει από ένα από τα χειρότερα πρώτα εξάμηνα των τελευταίων δεκαετιών, το αμερικανικό χρηματιστήριο έβγαλε «αντίδραση» την Παρασκευή με κέρδη 320 μονάδων για τον Dow Jones. Ωστόσο, η τριήμερη ανάπαυλα, λόγω της επετείου της αμερικανικής ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου, δεν φαίνεται να ευνόησε το επενδυτικό κλίμα, και την Τρίτη η νευρικότητα επέστρεψε στις συναλλαγές.

«Η αμερικανική αγορά τιμολογεί μια επιβράδυνση, και τιμολογεί επίσης το γεγονός ότι η Fed είναι αναγκασμένη να αυξήσει τα επιτόκια έως την επιβράδυνση», σχολίασε στο CNBC o οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Στο μεταξύ, οι ανησυχίες για την μακροοικονομική κατάσταση του κόσμου, οδήγησαν την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Λιού Χε. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τα ζητήματα για την παγκόσμια οικονομία.

Όπως ανέφερε το Reuters, το Πεκίνο υποστηρίζει πως στη συζήτηση έγινε λόγος για την παγκόσμια τροφοδοτική αλυσίδα και συμφωνήθηκε η θέληση ΗΠΑ και Κίνας για τη σταθερή τροφοδοσία τροφίμων ανά τον κόσμο.

H δυσμενής συνθήκη «ρίχνει την σκιά της» και σε άλλες αγορές, όπως των κρυπτονομισμάτων. Το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) το bitcoin υποχωρεί 2,20% στα 19.368 δολάρια, χάνοντας τα κέρδη που κατέγραφε τη Δευτέρα και μη μπορώντας για μια ακόμα μέρα να διασπάσει τα επίπεδα των 20.000 δολαρίων. Το δημοφιλέστερο crypto του κόσμου βρίσκεται, προς ώρας, μακριά από τη «βουτιά» στα μέσα Ιουνίου, που έφτασε την τιμή του στα 18.000 δολάρια, αλλά και ακόμα μακρύτερα από το ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου του 2021, όταν είχε φτάσει στην «πόρτα» των 69.000 δολαρίων. Από τότε μέχρι σήμερα, το bitcoin έχει απωλέσει το 1/3 της αξίας του.

Στο κλείσιμο των δεικτών, ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 129 μονάδων ή 0,42%, στις 30.967 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,17% στις 3.831 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,75% ή 194 μονάδες στις 11.322 μονάδες.

Εμπορεύματα

Πάνω από 2% υποχώρησε η τιμή του χρυσού στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης την Τρίτη, διαμορφώνοντας νέο χαμηλό για το έτος. Συγκεκριμένα, ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε 37,60 δολάρια ή 2,1%, κλείνοντας στα 1.763,90 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Το ασήμι παράδοσης Σεπτεμβρίου έχασε 51,2 σεντς ή 2,6% κλείνοντας στα 19,16 δολάρια ανά ουγγιά, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2020. Ο χαλκός παράδοσης Σεπτεμβρίου έχασε 17,2 σεντς ή 4,8% στα 3.432 δολάρια ανά λίβρα.

Επιπλέον, ραγδαία ήταν η πτώση και για τις τιμές στα συμβόλαια πετρελαίου την Τρίτη, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί κάτω από το όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, καθώς ο «μαύρος χρυσός» βρέθηκε υπό πίεση από την ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου που άγγιξε υψηλό 22 ετών έναντι του ευρώ, αλλά και τους εντεινόμενους φόβους για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Έτσι, το αμερικάνικο αργό παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε 8,93 δολάρια ή 8,2%, για να διαμορφωθεί στα 99,50 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 10 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Το brent παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε 10,21 δολάρια ή 9%, στα 103,29 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο 1,7% τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Νέο χαμηλό για το 2022 με απώλειες άνω του 2%

Πετρέλαιο: Ραγδαία πτώση κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

gazzetta
gazzetta reader insider insider