JPMorgan: Αν η Ρωσία μειώσει την παραγωγή αργού οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν στην... «στρατόσφαιρα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JPMorgan: Αν η Ρωσία μειώσει την παραγωγή αργού οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν στην... «στρατόσφαιρα»
Αν η Μόσχα περικόψει την ημερήσια παραγωγή κατά 5 εκατ. βαρέλια, το πετρέλαιο θα φτάσει στα $380 το βαρέλι.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν στα «στρατοσφαιρικά» 380 δολάρια το βαρέλι, εάν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις ωθήσουν τη Ρωσία να επιφέρει ως αντίποινα περικοπές στην παραγωγή αργού, προειδοποίησαν οι αναλυτές της JPMorgan Chase.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ομάδα των G7 σχεδιάζει έναν περίπλοκο μηχανισμό για να περιορίσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να σφίξει τα λουριά στην πολεμική μηχανή του Πούτιν στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της Μόσχας, η Ρωσία μπορεί να αντέξει οικονομικά ακόμα και αν μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς να βλάψει υπερβολικά την οικονομία, ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan, συμπεριλαμβανομένης της Natasha Kaneva, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ωστόσο, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά. Μια περικοπή 3 εκατομμυρίων βαρελιών στις ημερήσιες προμήθειες θα ωθήσει τις τιμές αναφοράς του αργού στο Λονδίνο στα 190 δολάρια, ενώ το χειρότερο σενάριο των 5 εκατομμυρίων λιγότερων βαρελιών θα μπορούσε να σημαίνει το αργό να εκτοξευτεί στην «στρατόσφαιρα» στα 380 δολάρια, ανέφεραν οι αναλυτές.

«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος με ένα ανώτατο όριο τιμών, είναι ότι η Ρωσία να επιλέξει να αντιδράσει μειώνοντας τις εξαγωγές», έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan. «Είναι πιθανό ότι η ρώσικη κυβέρνηση θα μπορούσε να ανταποδώσει, περικόπτοντας την παραγωγή ως έναν τρόπο για να προκαλέσει πόνο στη Δύση. Η στενότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου είναι με το μέρος της Ρωσίας», τονίζει η JPMorgan Chase.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider