Συνέχισαν το σερί τους οι short στο Χρηματιστήριο - Χάθηκαν και οι 860 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνέχισαν το σερί τους οι short στο Χρηματιστήριο - Χάθηκαν και οι 860 μονάδες
Μονοπώλησε το ενδιαφέρον η Ελλάκτωρ και η Reds. Τον πρώτο λόγο συνεχίζουν να έχουν οι short.

Κλιμακώθηκαν οι πιέσεις των πωλητών κατά το δεύτερο μισό της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο με την πρωινή απόπειρα αντίδρασης να εξανεμίζεται και τους επενδυτές να κλειδώνουν άμεσα κέρδη ακόμη και στα όποια ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Όπως αποτυπώνεται διεθνώς, οι αγορές προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα. Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να δείχνουν «τα δόντια τους», ο πόλεμος στο ενεργειακό τοπίο συνεχίζεται και το σκηνικό φρίκης στην Ουκρανία παραμένει. Σε αυτό το περιβάλλον στο οποίο επηρεάζονται όλοι λιγότερο ή περισσότερο, οι μετοχές εισέρχονται σε μια bear market με τη μεταβλητότητα να είναι το σήμα κατατεθέν. Επίσης, οι κεντρικές τράπεζες μάχονται στο να καταπολεμήσουν τον υψηλό πληθωρισμό και με χειρουργικές κινήσεις προσπαθούν να μη βυθίσουν τις οικονομίες και κυρίως την αμερικανική σε νέα ύφεση.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακής, «οι πωλητές επέστρεψαν με ένταση τον Μάιο υπενθυμίζοντας ότι οι αβεβαιότητες που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα διατηρούν ψηλά το ρίσκο στις επιχειρήσεις και τις οικονομίες. Η ενεργειακή κρίση, η ανεπάρκεια στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση του κόστους χρήματος επακόλουθα της διάρκειας του πολέμου και της εξάπλωσης της πανδημίας επισκίασαν κάθε άλλη εγχώρια εξέλιξη. Μετά από ένα εντυπωσιακό σετ αποτελεσμάτων για την χρήση του 2021 με κερδοφορία ρεκόρ και πλούσια μερίσματα οι εισηγμένες ευθυγραμμίστηκαν με την διεθνή τάση αυξάνοντας το βαθμό συσχέτισης με την τάση του εξωτερικού».

«Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει μπει σε περιπέτειες αφού έχασε την σημαντική στήριξη τιμών στα επίπεδα των 900 μονάδων. Η διάσπαση του διερχόμενου κινητού μέσου των 200 ημερών εκτός του ότι σηματοδότησε την επιστροφή σε πτωτική αγορά, έδωσε επιτάχυνση και συναλλακτικό όγκο στην πτώση με καθολική επικράτηση των πωλητών. Τα διαδοχικά κλεισίματα στα χαμηλά ημέρας δεν δείχνουν ακόμα αποκλιμάκωση της πίεσης ενώ οι ημερήσιοι ταλαντωτές δεν παρουσιάζουν φαινόμενα υποτιμητικής υπερβολής αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της τάσης ως το επόμενο σημείο στήριξης των 850 μονάδων. Πέριξ αυτού του επιπέδου ενδεχομένως να υπάρξει κάποια αντίδραση η οποία συμπίπτει και με βραχυπρόθεσμες υποτιμήσεις που δικαιολογούν μια κίνηση εκτόνωσης και αποφόρτισης των δεικτών. Το σενάριο της αλλαγής τάσης πλέον απαιτεί την ανακατάληψη των 900 μονάδων με ανάλογες συναλλαγές που θα απορροφήσουν την προσφορά. Η μεγάλη εικόνα πάντως δείχνει μεταβλητότητα σε αυτή εβδομάδα καθώς οι συναλλαγές συνεχίζουν με ένταση και η διάχυση των πωλήσεων έχει απλωθεί σε όλο το ταμπλό».

Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2% και ο DAX κατά 1,25% ενώ στην Αμερική ο Nasdaq έχει παραδοθεί πλήρως στις διαθέσεις των short, και ακολουθούν S&P 500 και Dow Jones.

Στα της σημερινής συνεδρίασης, η εγχώρια αγορά συνέχισε στη γραμμή του ισχυρού εβδομαδιαίου sell off με την όποια μια ήπια αντίδραση στο πρώτο ημίχρονο να σβήνεται άμεσα με τους επενδυτές να πωλούν την όποια βραχύβια άνοδο, κάτι που έχει επισημάνει πολλάκις το insider.gr. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,87% στις 859,18 μονάδες με τον τζίρο στα 83,56 εκατ. ευρώ. O FTSE 25 σημείωσε απώλειες 1,12% στις 2.067 μονάδες και ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 0,85% στις 578,35 μονάδες.

Από τις τράπεζες, μόνο η ΕΤΕ ξεχώρισε με άνοδο 1,47% στα 3,38 ευρώ, λόγω της πιθανής προεξόφλησης της ένταξης του τίτλου στον MSCI Greece Standard. Από την άλλη υψηλές πιέσεις συνέχισαν να περνάνε σε Eurobank που κατέγραψε πτώση 2,07% στα 0,899 ευρώ, με την Alpha Bank να ακολουθεί στο 1,61% και στα 0,98 ευρώ και την Πειραιώς στο -0,71% και τα 1,26 ευρώ, καθώς ενεργοποιούνται περαιτέρω stop loss.

Βαριές απώλειες για την Jumbo στο -4,77% και τα 13,99 ευρώ λόγω πιθανώς του MSCI, ενώ την αγορά τράβηξε προς τα κάτω και η Viohalco (-3,5%), η ΔΕΗ (-2,84%), η Mytilineos (-2,51%), η Quest (-2,49%) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,07%).

Από την αντίπερα όχθη ράλι 13,88% κατέγραψε η Ελλάκτωρ στα 1,69 ευρώ μετά το ντιλ με τη Motor Oil. Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια σχετικών ανακοινώσεων, ήρθη η αναστολή διαπραγμάτευσης των χρηματοπιστωτικών μέσων των εταιρειών «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» & «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.» από σήμερα, Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, διότι ήρθησαν οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητηθεί η αναστολή.

Επίσης η Motor Oil μετά τις πρώτες πιέσεις, η μετοχή γύρισε σε θετικό έδαφος ολοκληρώνοντας στο 1,68% και τα 15,75 ευρώ. Θετικά και τα ΕΛΠΕ στο +1,65% και τα 6,78 ευρώ. Επίσης, ο ΟΤΕ (0,79%) και η Τέρνα Ενεργειακή (0,41%) ξεχώρισαν θετικά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Η εκτίναξη της Ελλάκτωρ βοήθησε και τη Reds με την εταιρεία να σημειώνει ράλι 8,99% στα 2,06 ευρώ. Επίσης αντίδραση βγήκε στα Πλαστικά Θράκης στο 4,42% και τα 4,49 ευρώ αλλά και σε ΑΒΑΞ.

Ισχυρές πιέσεις στη Cenergy και την Ικτίνος, Profile, Fourlis.

Συνολικά 29 μετοχές έκλεισαν με άνοδο, 81 με αρνητικό και 53 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυκνώνουν επικίνδυνα τα σύννεφα πάνω από τις αγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider