Γιατί η BlackRock προτιμά τις μετοχές έναντι των ομολόγων - Η μεγάλη εικόνα και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η BlackRock προτιμά τις μετοχές έναντι των ομολόγων - Η μεγάλη εικόνα και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν
Τη θέση της υπέρ των μετοχών έναντι των ομολόγων συνεχίζει να διατηρεί η BlackRock. Τι εκτιμά για την πορεία του πληθωρισμού και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Τη θέση της υπέρ των μετοχών έναντι των ομολόγων συνεχίζει να διατηρεί η BlackRock, παρόλο που οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί υψηλότερα λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και των πιο «επιθετικών» κινήσεων και χειρισμών από τις κεντρικές τράπεζες.

Όπως επισημαίνει ο επενδυτικός «γίγαντας», με υπό διαχείριση assets 10,01 τρισ. δολάρια, τα «ράλι» στις αποδόσεις των ομολόγων συχνά προκαλούν προβλήματα στις μετοχές, ωστόσο, το παρελθόν αποτελεί έναν ατελή οδηγό σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από κλυδωνισμούς στο σκέλος της προσφοράς. Η πάγια θέση του άλλωστε, είναι πως οι κεντρικές τράπεζες θα εξομαλύνουν γρήγορα τη νομισματική τους πολιτική, χωρίς ωστόσο να πατήσουν φρένο στην αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας. Αυτό θα διατηρήσει τις πραγματικές αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα, στηρίζοντας τις αποτιμήσεις των μετοχών. Την ίδια στιγμή, το πληθωριστικό περιβάλλον αλλά και η αναπτυξιακή δυναμική με «οδηγό» την αμερικανική οικονομία θα ευνοήσουν επίσης τις μετοχές, σύμφωνα με τη BlackRock.

Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς «σκαρφάλωσε» σε υψηλά τριετίας την περασμένη εβδομάδα, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να «τρέχει» σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αυτό εύλογα προκάλεσε μια ανησυχία και μια νευρικότητα στις μετοχές - ειδικά για τις μετοχές των ταχέως αναπτυσσόμενων τεχνολογικών εταιρειών. Επιπλέον, τα υψηλότερα προεξοφλητικά επιτόκια καθιστούν τις μελλοντικές ταμειακές ροές λιγότερο ελκυστικές, με τη BlackRock να επισημαίνει ωστόσο, πως οι φόβοι για μια περαιτέρω πτωτική τάση στις μετοχές είναι υπερβολικοί.

Blackrock

«Οι αυξήσεις στα επιτόκια που αναμέναμε γίνονται πιο άμεσα, αλλά δεν βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια πέρα ​​από τα ουδέτερα επίπεδα που ούτε τονώνουν ούτε περιορίζουν την οικονομία», σημειώνει η Wei Li παγκόσμια επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της BlackRock. Οι αγορές έχουν κάνει ένα pricing σε μια ταχεία αύξηση των επιτοκίων Fed Funds στο 3% το επόμενο έτος, ενώ θα ακολουθήσει μια επιπεδοποίηση στο 2,5% σε πέντε χρόνια.

Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι έναν μήνα πριν (ροζ με γραμμή), λίγο προτού η Fed αυξήσει τα επιτόκια και αρχίζει να θέτει μια πιο «σκληρή» γραμμή και ρητορική για τον πληθωρισμό. Η BlackRock δεν αναμένει από τη Fed να ανεβαίνει τόσο ψηλά, και ακόμη και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το επίπεδο θα εξακολουθούσε να είναι ιστορικά χαμηλό σε σύγκριση με τους προηγούμενους κύκλους αυξήσεων των επιτοκίων (κόκκινη γραμμή) και το επίπεδο του πληθωρισμού (κίτρινη γραμμή).

Η μεγάλη εικόνα

Όπως αναφέρει η Wei Li, οι κινήσεις στις αγορές οδήγησαν γρήγορα σε άνοδο των επιτοκίων το περασμένο έτος και τώρα κάνουν pricing σε μια απότομη αύξηση. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία για τις αγορές μετοχών είναι το άθροισμα των αυξήσεων και όχι ο χρόνος και η ταχύτητα. Γιατί; Διότι η BlackRock χρησιμοποιώντας το σωρευτικό επιτόκιο για τον προσδιορισμό των μελλοντικών ταμειακών ροών των εταιρειών και όχι το τρέχον επιτόκιο ή τις αποδόσεις των ομολόγων επισημαίνει πως όσο υψηλότερος είναι ο μέγιστος ρυθμός σε αυτόν τον κύκλο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπος λόγω του σύνθετου αποτελέσματος με την πάροδο του χρόνου.

Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές μπορούν να ευδοκιμήσουν σε περίπτωση που ο τελικός προορισμός των επιτοκίων είναι ιστορικά χαμηλός. Επιπλέον η σταθερή θέση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου είναι πως οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ζήσουν με τον πληθωρισμό, προκειμένου να αποφευχθεί ένα πλήγμα στην ανάπτυξη και την απασχόληση (καταστροφή της ανάπτυξης και της απασχόλησης) – ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα λόγω του «σοκ» της προσφοράς το οποίο προκλήθηκε από την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πανδημία και τον φρικτό πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι οι πραγματικές αποδόσεις ή οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις θα παραμείνουν χαμηλές και θα στηρίξουν τις αποτιμήσεις των μετοχών. Φυσικά, οι αποδόσεις στο μακρινό άκρο της καμπύλης θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς οι επενδυτές απαιτούν ένα υψηλότερο premium για τη διατήρησή τους στο πληθωριστικό περιβάλλον. Ωστόσο αυτά δεν είναι απαραίτητα ένα αρνητικό νέο για τις μετοχές καθώς θα μπορούσε να προκληθεί μια ανακατανομή από τα χαρτοφυλάκια προς τις μετοχές.

Τρία πράγματα ξεχωρίζει η BlackRock αναφορικά με τα θεμελιώδη μεγέθη. Πρώτον, η ισχυρή επανεκκίνηση παρέχει ένα «μαξιλάρι» ανάπτυξης για τις ανεπτυγμένες αγορές, ειδικά τις ΗΠΑ. Οι εταιρείες των αναπτυγμένων αγορών κατάφεραν να μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές και να συγκρατήσουν το κόστος εργασίας – μέχρι στιγμής. Τρίτον, βλέπει τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία να οδηγούν σε μείωση της γραμμής κερδοφορίας, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ωστόσο, οι εταιρείες του δείκτη MSCI Europe έχουν έναν πιο εξαγωγικό προσανατολισμό και αντλούν μόνο το ήμισυ των εσόδων τους στο εσωτερικό, υπολογίζουμε, αμβλύνοντας κάπως τον αντίκτυπο. Επίσης υποστηρικτικό ρόλο έχει και ένα πιο αδύναμο ευρώ. Συνολικά, αυτό οδήγησε τη BlackRock να μειώσει την «overweight» θέση της για τις ευρωπαϊκές μετοχές νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ενώ προτιμά τις αμερικανικές και τις ιαπωνικές μετοχές.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Πρώτον, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ύφεση αυξάνοντας τα επιτόκια σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού. Δεύτερον, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να αποσυνδεθούν από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών και να τις αναγκάσουν να «πατήσουν φρένο». Τρίτον, οι εταιρείες θα μπορούσαν να δουν τα περιθώρια να συρρικνώνονται εν μέσω κλιμάκωσης του κόστους των εισροών και ανοδικών πιέσεων στους μισθούς.

Photo: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές από τον πόλεμο στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider