BlackRock: Σε δύσκολη θέση οι κεντρικές τράπεζες - Ο κίνδυνος να «βυθίσουν» τις οικονομίες σε ύφεση

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BlackRock: Σε δύσκολη θέση οι κεντρικές τράπεζες - Ο κίνδυνος να «βυθίσουν» τις οικονομίες σε ύφεση
Στο έντονα «επιθετικό» τόνο της Fed, μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, που υποδεικνύει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει πέρα ​​από την ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής, στην προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, στέκεται ο επενδυτικός «γίγαντας» της BlackRock, με υπό διαχείριση assets 10,01 τρισ. δολάρια.

Στο έντονα «επιθετικό» τόνο της Fed, μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, που υποδεικνύει πως είναι έτοιμη να προχωρήσει πέρα ​​από την ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής, στην προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, στέκεται ο επενδυτικός «γίγαντας» της BlackRock, με υπό διαχείριση assets 10,01 τρισ. δολάρια.

Όπως σημειώνει, είναι εύκολο να γίνονται «επιθετικές» δηλώσεις, αλλά στην πράξη δείχνει απίθανο πως η Fed θα επιτύχει πλήρως την προβλεπόμενη πορεία που έχει θέσει για τα επιτόκια. Ο λόγος; Η «τροχιά» της Fed γύρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων, θα είχε πολύ υψηλό κόστος για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η Fed ξεκίνησε τον έναν νέο κύκλο σύσφιξης με μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, (η πρώτη από το 2018). Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, αλλά αυτό που εξέπληξε ήταν ο δηλωμένος στόχος της να φτάσει το επιτόκιο των Fed Funds στο 2,8% μέχρι το τέλος του 2023. Αυτό το επίπεδο ωστόσο βρίσκεται στη «ζώνη καταστροφής» της αναπτυξιακής δυναμικής της απασχόλησης, κατά τη BlackRock.

BlackRock

Ταυτόχρονα, οι πρόσφατες οικονομικές εκτιμήσεις της Fed υποδηλώνουν έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό αλλά και μια χαμηλή ανεργία (έχοντας χαρακτηρίσει ακόμη και έτσι τις τρέχουσες συνθήκες εργασίας, «σφιχτές»). Η BlackRock, εκτιμά πως αυτό σημαίνει ότι είτε η Fed δεν συνειδητοποιεί το κόστος της «επιθετικής τροχιάς» των επιτοκίων στην απασχόληση, είτε -πιθανότερα- να δείχνει τις αληθινές τις προθέσεις, να ζήσει δηλαδή με τον πληθωρισμό, ο οποίος, κατ’ άλλα, οφείλεται στους περιορισμούς προσφοράς και στις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Πρώτον, ενδέχεται να αρχίζουν να πιστεύουν κάποια από τη δική τους ρητορική – και να θεωρούν ότι δύναται να αυξήσουν τα επιτόκια πολύ πάνω από τα ουδέτερα επίπεδα χωρίς να βλάψουν την ανάπτυξη. Θα μπορούσαν λοιπόν να αυξήσουν αρκετά και τάχιστα τα επιτόκια ως αποτέλεσμα, βυθίζοντας τις οικονομίες σε ύφεση. Ο κίνδυνος αυτός έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed, όπως επισημαίνει η BlackRock. Επιπλέον, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να αποσταθεροποιηθούν και να αυξηθούν, καθώς οι αγορές και οι καταναλωτές χάνουν την πίστη τους γύρω από το ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές, κάτι που θα μπορούσε να τις αναγκάσει να ενεργήσουν επιθετικά εν μέσω επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Συμπερασματικά, οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα ενισχύουν τις θέσεις και την οπτική της BlackRock. Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένει μεγαλύτερο «πόνο» στις αγορές κρατικών ομολόγων («underweight» σε τακτική και στρατηγική βάση) και ειδικότερα στις μεγαλύτερης διάρκειας λήξεις, με τους επενδυτές να απαιτούν ολοένα και υψηλότερο premium στον κίνδυνο κατοχής κρατικών τίτλων, εν μέσω υψηλότερου πληθωρισμού.

Παράλληλα εκτιμά ότι το «επιθετικό» repricing στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι υπερβολικό και για αυτό προτιμά τα ομόλογα αυτού του ορίζοντα λήξης έναντι των μακροπρόθεσμων, όπως και την ανάληψη ρίσκου στις μετοχές («overweight» - αλλά βλέπει έναν διαφοροποιημένο περιφερειακό αντίκτυπο από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας) στο τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον, καθώς αναμένει ότι οι πραγματικές - ή προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό - αποδόσεις θα παραμείνουν ιστορικά χαμηλές.

Photo: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Η επιθετικότερη στροφή της Fed και το στοίχημα των αγορών

Μπούλαρντ (Fed) για επιτόκια: Η ταχύτερη αύξηση θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider