Άνοδος στις ευρωαγορές μετά από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος στις ευρωαγορές μετά από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ
«Ψυχραιμία» των επενδυτών μετά από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η προσοχή και στα εταιρικά αποτελέσματα.

Τελευταία ενημέρωση: 15:12

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να φαίνεται πως δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ ανακοίνωσε πως θα σταματήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων του προγράμματος APP στο γ' τρίμηνο του 2022, υπογραμμίζοντας για μια ακόμα φορά τους κινδύνους που ενέχει για την οικονομία της Ευρωζώνης ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

Περισσότερα στοιχεία για την πορεία της ΕΚΤ το επόμενο διάστημα θα δώσει η διοικήτρια της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Εξάλλου, συνεχίζεται να καταγράφεται το σκηνικό που διαμορφώνει στην οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νέες κυρώσεις των χωρών της Δύσης στη Ρωσία. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται εξελίξεις σχετικά με το εάν και με ποιο τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει τις κυρώσεις της για τη ρωσική ενέργεια, ειδικότερα για τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ακόμα, οι επενδυτές καταγράφουν τις ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών για το α' τρίμηνο του 2022 και το κατά πόσο η κρίση στην Ουκρανία έχει επηρεάσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,37% στις 458,47 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,55% στις 3.849 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανεβαίνει 0,02% στις 7.582 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 0,54% στις 14.152 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει άνοδο 0,58% στις 6.580 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,44% στις 24.830 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει 0,40% στις 8.652 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν τα κέρδη της Volkswagen για το α' τρίμηνο του 2022, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να αναφέρει ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας αναμένεται να ανέλθουν σε 8,5 δισ. ευρώ έναντι 4,8 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2021, με την VW να σημειώνει πως οι χρηματικές ροές από τον κλάδο της αυτοκίνησης αναμένεται να φτάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα έσοδα της Hermes για το α' τρίμηνο του 2022, με τον όμιλο πολυτελών προϊόντων λιανικής της Γαλλίας να εμφανίζει ανθεκτικότητα στα lockdown για τον κορονοϊό που επιβλήθηκαν στην Κίνα από τις αρχές της ασιατικής χώρας.

Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 2,77 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 27% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021 κα ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 2,53 δισ. ευρώ.

H μετοχή της εταιρείας ενισχύεται 2,4% στην αγορά του Παρισιού.

Κάτω από τις προβλέψεις διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Ericsson για το α' τρίμηνο του 2022, με τη σουηδική εταιρεία να δέχεται πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ποσό των 900 εκατ. σουηδικών κορωνών (94 εκατ. δολάρια) που «έβγαλε στην άκρη» λόγω της αποχώρησης της από την αγορά της Ρωσίας.

Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί άνω του 3% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Η οικογένεια Μπένετον στην Ιταλία και το αμερικανικό fund Blackstone κατέθεσαν πρόταση εξαγοράς για την διαχειρίστρια αεροδρομίων και οδικών δικτύων Atlantia, με στόχο την έναρξη δημόσιας προσφοράς (IPO) της εταιρείας σε μια κίνηση που θα αποτιμούσε την αξία της στα 58 δισ. ευρώ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η προσφορά εξαγοράς ανέρχεται σε 23 ευρώ ανά μετοχή, premium 36,3% σε σχέση με την αξία της μετοχής της Atlantia για τους τελευταίους 6 μήνες.

Η μετοχή της εταιρείας κερδίσει 5% στο χρηματιστήριο της Ιταλίας.

Η εικόνα στην Ασία

Ανοδικά πρόσημα σημειώθηκαν στα ασιατικά χρηματιστήρια, με την προσοχή να βρίσκεται στα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνει η Κίνα για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei ενισχύθηκε 1,22% στις 27.172 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 κέρδισε 0,59% στις 7.523 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi ανέβηκε 0,01% στις 2.716 μονάδες, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shenzhen Component ισχυροποιήθηκε 1,34% στις 11.723 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έγραψε άνοδο 0,52% στις 21.482 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider