«Έλαμψαν» οι τράπεζες στη συγκρατημένη άνοδο του Χρηματιστηρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έλαμψαν» οι τράπεζες στη συγκρατημένη άνοδο του Χρηματιστηρίου
Σε επίπεδο εβδομάδας ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 1,46%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,5% και ο τραπεζικός κατά 2,45%.

Με το πόδι στο γκάζι και με υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα ειδικότερα στις μετοχές των Eurobank και Alpha Bank, κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή, όντας ο κλάδος που ευνοείται από το νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ (επιτόκια).

Παρόλα αυτά, η ευρύτερη εικόνα συσσώρευσης συνεχίστηκε σε ένα βαθμό με τα χαρτοφυλάκια να συνεχίζουν σε ένα σφιχτό stock picking. Επιβαρυντικό ρόλο στο επενδυτικό κλίμα έχει και η πορεία της μετάλλαξης Όμικρον καθώς η αρνητική τροπή που παίρνει πλέον η πανδημία στη χώρα (αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο) επαναφέρει τους φόβους της ενεργοποίησης περαιτέρω περιοριστικών μέτρων. Επιπλέον, βαρύνουσας σημασίας κρίνεται και η ευρύτερη ανάταση της Κεφαλαιαγοράς που δείχνει εδώ και ένα μεγάλο διάστημα να έχει βαλτώσει με αδυναμία προσέλκυσης ισχυρών χαρτοφυλακίων και ευρύτερης προβολής της αγοράς ως ενός μοχλού ευρύτερης αναπτυξιακής δυναμικής για την οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί η εγχώρια αγορά το επόμενο διάστημα και αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή ειδικά στο τελευταίο σκέλος θα συνεχιστεί η περίοδος εσωστρέφειας, επενδυτικής ανομβρίας και συσσώρευσης με φτωχούς τζίρους.

Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 872 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 900 και 872 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες.

Έτσι, την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,09% και στις 906,48 μονάδες με τον τζίρο στα 71,77 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,48% στις 2.187,19 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης πάτησε γκάζι κλείνοντας με κέρδη +2,94% στις 598,95 μονάδες.

  • Σε επίπεδο εβδομάδας ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 1,47%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,5% και ο τραπεζικός κατά 2,45%.

Επιπλέον, το θετικό γύρισμα του ΧΑ οφείλονταν σήμερα κατά βάση στις τοποθετήσεις που έγιναν στις τράπεζες με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 2,52% στα 1,10 ευρώ ξεφεύγοντας από τα όρια συσσώρευσης, τη Eurobank στο +2,4% και τα 0,955 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα στο +3,43% και στα 2,988 ευρώ, ήτοι σε νέα ιστορικά υψηλά και την Πειραιώς ηπιότερα στο +0,69% και τα 1,318 ευρώ.

Ο όγκος συναλλαγών σε ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ ξεπέρασε τα 10 εκατ. τεμάχια ενώ αρκετά χαμηλότερα διατηρήθηκε σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡ.

Πάνω από τα 14 ευρώ πέρασε ξανά η Titan με άνοδο 1%, ενώ ακολούθησαν τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ και η Aegean με ηπιότερες θετικές κινήσεις.

Από την άλλη, αυτό που παρατηρήθηκε ήταν μια κατοχύρωση κερδών και μερικό κλείσιμο θέσεων σε ΟΤΕ και Jumbo πιθανώς για μετακίνηση προς τις τράπεζες, ενώ με πτώση έκλεισαν Viohalco, ElvalHalcor και ΑΔΜΗΕ.

Ηπιότερες απώλειες για Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola και ΔΕΗ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση καταγράφηκε μίνι ράλι στους τίτλους των Entersoft με κέρδη 3,51% αλλά σε Παπουτσάνη στο 2,53% και Πλαίσιο στο 2,05%. Από την άλλη, πτωτικά κινήθηκαν Epsilon Net, Τεχν. Ολυμπιακή ενώ η πτωτική τάση διατηρήθηκε στα Πλαστικά Θράκης που έκλεισαν με πτώση 1,19%.

Από την άλλη στα ομόλογα καταγράφηκε sell off με αφετηρία την Τετάρτη και συνέχεια μέχρι και σήμερα με έμφαση στις λήξεις 2031 και 2052.

Όπως αποτυπώνεται και από τα στοιχεία συναλλακτικής δραστηριότητας της ΗΔΑΤ, την Τετάρτη υπήρξε ένα έντονο ξεπούλημα στους ελληνικούς τίτλους με τα 93 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 107 εκατ. ευρώ να περνούν μέσω εντολών πώλησης, εστιάζοντας κυρίως στους ομολογιακούς τίτλους δεκαετίας και τριακονταετίας.

Παράλληλα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται την Παρασκευή κατά 6,26% στο 1,493%, ενώ η απόδοση του 5ετούς κατά 9,29% στο 0,706%. Έτσι, το spread διαμορφώνεται πλέον στις 154,6 μ.β καθώς και το Bund καταγράφει άνοδο κατά 16,18% στο -0,057%.

Οι κινήσεις αυτές οφείλονται τόσο στο fast forward που θέτει η Fed αναφορικά με το tapering και την ακόμη πιο εμπροσθοβαρή βάση σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων αλλά και στο ότι εντοπίζεται ένα υψηλό ρίσκο γύρω από το επικοινωνιακό σκέλος και τους χειρισμούς της ΕΚΤ που δείχνει να μειώνει το ρυθμό μείωσης των αγορών στο πλαίσιο του PEPP. Από την άλλη, η πορεία του πληθωρισμού όπου όπως αποτυπώνεται όχι απλά δεν καταγράφει αποκλιμάκωση αλλά έφτασε στο 5% τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη, περιπλέκει ακόμη περισσότερο το έργο της ΕΚΤ που επιμένει πως η τρέχουσα άνοδος είναι προσωρινή...Βέβαια αν αυτή η ανοδική τροχιά συνεχιστεί η και διατηρηθεί πιθανώς να διαμορφώσει ένα εκρηκτικό τοπίο εντός της ΕΚΤ, καθώς τα «γεράκια» ήδη ακονίζουν τα νύχια τους επιμένοντας πως ο πληθωρισμός λαμβάνει πιο επίμονα και μόνιμα χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider