Μάζεψε μέρος των απωλειών το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάζεψε μέρος των απωλειών το Χρηματιστήριο
Πιέσεις πέρασαν στο Χρηματιστήριο υπό το φόβο νέων περιοριστικών μέτρων λόγω της Όμικρον.

Πιέσεις μεν και άνοιγμα με καθοδικό gap από τη μία στο Χρηματιστήριο, αλλά από την άλλη η εγχώρια αγορά κατάφερε σε ένα βαθμό να απομακρυνθεί από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, εν μέσω και της διόρθωσης στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι επενδυτές έδειξαν να κυριαρχούνται από την αβεβαιότητα και το φόβο της μετάλλαξης «Όμικρον». Προς ώρας τα επιστημονικά δεδομένα δε δείχνουν να είναι πιο θανατηφόρα αλλά άκρως από την άλλη είναι άκρως πιο μεταδοτική, με την Ολλανδία να κάνει την αρχή επιβάλλοντας νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι ενεργοποιούνται νέα αυστηρά μέτρα, σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.

Το κοινό καλείται να παραμένει στις οικίες του όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφεύγει τους συνωστισμούς και να μην δέχεται επισκέψεις περισσότερων από δύο άτομα ανά ημέρα. Παράλληλα, κλειστή θα είναι η εστίαση καθώς και όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, τα θέατρα, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι, ενώ όλες οι αθλητικές διοργανώσεις θα πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία θεατών. Επίσης απαγορεύονται οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές, καθώς και η διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων. Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για την περίπτωση που το κύμα «Όμικρον» της πανδημίας πλήξει τη χώρα με το σφοδρότητα που πλήττει ήδη τη Βρετανία, μεταδίδει η εφημερίδα BILD, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ενώ αύριο συνεδριάζουν εκτάκτως οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, προκειμένου να αποφασίσουν αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας.

Στην Ελλάδα η κατάσταση με την πανδημία είναι ήδη αρκετά δύσκολη καθώς τα νοσοκομεία βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ καθημερινά καταγράφεται ένας υψηλός αριθμός θανόντων από τον Covid-19.

Στο «κόκκινο» το ταμπλό - Ισχυρές πιέσεις σε EEE τράπεζες

Υπό το φόβο και την αβεβαιότητα, οι επενδυτές έδειξαν να κλείνουν άμεσα θέσεις σε όλο το φάσμα του ταμπλό του ΧΑ, με τις τράπεζες να δέχονται τις υψηλότερες πιέσεις.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,19% στις 876,93 μονάδες, με τον τζίρο στα 42,33 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση κατά 1,30% στις 2.101,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολίσθησε κατά 1,38% βλέποντας απώλειες μέχρι και στο 3,03% στις 556,95 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank σημείωσε απώλειες 1,11% στα 0,8519 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε πτώση κατά 2,18% στα 2,798 ευρώ, η Alpha Bank κινήθηκε στο -1,15% και τα 1,03 ευρώ, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 1,07% στα 1,29 ευρώ.

Την αγορά προς τα κάτω τράβηξε η Coca Cola που κατέγραψε πτώση κατά 2,66% μαζεύοντας τις απώλειες από το -4%+ στα 28,87 ευρώ, αλλά και η μετοχή της ΔΕΗ που έκλεισε με πτώση 2,79% στα 9,23 ευρώ και την ΕΥΔΑΠ στο -2,95% και τα 7,56 ευρώ.

Τα ΕΛΠΕ έκλεισαν στο -2,09%, η Aegean στο -2,20% και o OTE στο 1,88% και τα 15,95 ευρώ.

Διόρθωση και στους τίτλους των Titan, Τέρνα ΕΝεργειακή, Βιοχάλκο και του Μυτιληναίου, ενώ άμυνες έβγαλε ο ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Στα top picks του τραπεζικού κλάδου για το 2022 Alpha Bank, Εθνική και Eurobank

Axia Ventures: «Στροφή» στα δάνεια και «ράλι» για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες αυξημένες τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider