Χρηματιστήριο: «Ράλι» στις τράπεζες δια χειρός Λαγκάρντ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Ράλι» στις τράπεζες δια χειρός Λαγκάρντ
Ώθηση στην αγορά και κυρίως στις τράπεζες πρόσφεραν οι ανακοινώσεις της Κρ. Λαγκάρντ. Ράλι για τα χαρτιά Στασινόπουλου.

Δυναμική και ένταση βγήκε στο Χρηματιστήριο μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα προγράμματα νομισματικής πολιτικής και φυσικά για τη στήριξη στα ελληνικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα «παράθυρο» για αγορές ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πέραν των επανεπενδύσεων, και μετά τη λήξη του PEPP άφησε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής. Πρόκειται για ειδική μέριμνα της ΕΚΤ για τη χώρα μας, προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής αφού η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο «παραδοσιακό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (APP).

Όπως είπε η Λαγκάρντ, «εντός των ορίων της εντολής μας, υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία θα συνεχίσει να αποτελεί στοιχείο της νομισματικής πολιτικής όποτε παράγοντες που απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής διακυβεύουν την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση νέου κατακερματισμού στις αγορές που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες.

Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελλάδα επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την αντιμετώπιση αρνητικών διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία».

Μετά το άκουσμα της συγκεκριμένης εξέλιξης υπήρξε ρυθμός στην εγχώρια αγορά μετοχών με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 1,07% στις 892,38 μονάδες. Ο FTSE 25 κατέγραψε άνοδο 1,22% στις 2.145 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κατά +2,74% στις 580,91 μονάδες.

Ισχυρό «ράλι» καταγράφηκε στις τράπεζες, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 3,02% στα 1,075 ευρώ, την Πειραιώς να σημειώνει άνοδο 1,53% στα 1,327 ευρώ και τις ΕΤΕ και Eurobank να ενισχύονται κατά 2,79% και κατά 2,87% στα 2,909 ευρώ και στα 0,9104 ευρώ αντίστοιχα.

Ισχυρή άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές του ομίλου Viohalco, με τον τίτλο της υψηλ. κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη 5,8% τη Cenergy στο 4,43% και την ElvalHalcor στο 3,1%.

Θετικές κινήσεις σημειώθηκαν και για τους δεικτοβαρείς τίτλους με τον ΟΠΑΠ στο +0,56%, τη Jumbo, στο 1,23% μετά τη βίαιη διόρθωση, και τις Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΕΛΠΕ και ΟΤΕ σε παρόμοια ανοδικά επίπεδα.

Ακάθεκτη σε ρυθμούς ράλι και η Quest με κέρδη 2,53% στα 17,80 ευρώ, και στο 21,25% στο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider