Χρηματιστήριο: Η πορεία της πανδημίας επανέφερε την αβεβαιότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Η πορεία της πανδημίας επανέφερε την αβεβαιότητα
Το αίσθημα της αβεβαιότητας και του φόβου για την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση.

Επέστρεψε η αβεβαιότητα όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε ελέω πανδημίας, με την Αυστρία να κάνει την αρχή και να επαναφέρει τα σκληρά περιοριστικά μέτρα καθιστώντας παράλληλα υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. Άμεσα λοιπόν ενεργοποιήθηκαν θέσεις πώλησης κυρίως στις τράπεζες που υπεραπέδωσαν το τελευταίο διάστημα, μετά το θετικό μπαράζ αναβαθμίσεων τόσο από τη Moody's όσο και από την HSBC. Παράλληλα, τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα και στη σημερινή αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε κατά 0,87% καθώς οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι μετά τις εξελίξεις για την πανδημία στέλνοντας την αγορά χαμηλότερα από τις 920 μονάδες στις 915,02 με τον τζίρο στα 73,64 εκατ. ευρώ. Πιέσεις πέρασαν εν μέσω αβεβαιότητα και στο FTSE 25 που υποχώρησε κατά 0,84% στις 2.206,03 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά στο 0,44% στις 606,70 μονάδες, διατηρώντας την επαφή με τις 610 μονάδες. Η διόρθωση που χτύπησε το Χρηματιστήριο οφείλεται κατά κύριο λόγο στον κίνδυνο επαναφοράς των όποιων περιοριστικών μέτρων, καθώς ήδη η πανδημία πιέζει ασφυκτικά το σύστημα υγείας της χώρας, ενώ καθημερινά ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων χάνει τη μάχη με τον κορονοϊό.

Σε επίπεδο εβδομάδα, ο ΓΔ έκλεισε με ήπια άνοδο 0,12%, ο FTSE 25 κατά 0,15% και ο τραπεζικός με κέρδη 3,3%

Τεχνικά, ο τραπεζικός δείκτης μπορεί να αναρριχηθεί προς τις 636 μονάδες, με επόμενες αντιστάσεις τις 655 και τις 688 μονάδες και στηρίξεις στις 570, 551 και 541 μονάδες, με τους ΚΜΟ 30 και 90 στις 587 και 569 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ υποχώρησε κατά 0,35% μαζεύοντας τις υψηλότερες απώλειες στα 2,83 ευρώ, με την Alpha Bank να αντέχει και να παραμένει ανοδικά στο 0,31% και στα 1,1375 ευρώ, με την Πειραιώς να υποχωρεί στο 0,95% και τα 1,46 ευρώ και τη Eurobank να πιέζεται κατά 1,02% στα 0,97 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αναβάθμιση των εκτίμησεών της για την πορεία των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η HSBC, υπό το πρίσμα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και των πιο ευοίωνων προοπτικών για δείκτη ROTE, αν και λιγότερο από αυτό που εκτιμούν οι διοικήσεις των τραπεζών.

Παράλληλα, σε καλό δρόμο βρίσκεται το πλάνο μετασχηματισμού της Τράπεζας Πειραιώς, με την ίδια να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE, όπως σχολιάζει η JP Morgan, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το γ' τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι βασικές υποκείμενες τάσεις είναι σταθερές, με τις νέες εκταμιεύσεις δανείων, τα έσοδα από προμήθειες και το οργανικό κόστος κινδύνου (CoR) να είναι καλύτερα από το αναμενόμενο. Οι καθαρές ζημιές ύψους 637 εκατ. ευρώ (έναντι 650 εκατ. ευρώ που εκτιμούσε η JP Morgan) για το γ' τρίμηνο αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο μετασχηματισμού «Sunrise» με επιπλέον προβλέψεις 734 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους NII και οι προμήθειες διαμορφώθηκα κατά 2% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της JP Morgan, με τα κόστη να ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις του οίκου και το οργανικό CoR σημαντικά καλύτερο στις 57 μ.β στο τρίμηνο έναντι 1,6% που ανέμενε η JP Morgan. Με τις ζημιές που κατέγραψε η τράπεζα στο τρίμηνο ο δείκτης CET1 FLB3 υποχώρησε περαιτέρω στο 7,6%, αλλά αυτό θα πρέπει να αποτελέσει το χαμηλότερο σημείο και δεν αντικατοπτρίζει τα αναμενόμενα οφέλη στο σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό (RWA) από τις συναλλαγές NPE καθώς και τις επικείμενες κεφαλαιακές ενέργειες. Πλέον, ο αμερικανικός οίκος στρέφεται προς το 2022 καθώς η διοίκηση της τράπεζας διατηρεί τον στόχο για δείκτη ROTE (αποδοτικότητα ενσώματων κεφαλαίων) άνω του 5% για το 2022 και άνω του 10% για το 2024.

Ευρύτερα στα blue chips το ταμπλό βάφτηκε σχεδόν κόκκινο καθώς μόνο ο ΟΛΠ, η Alpha Bank, η Τέρνα Ενεργειακή και ηπιότερα η Viohalco έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Ισχυρή διόρθωση σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,92% και τα 10,20 ευρώ, Coca Cola στο 1,67% και τα 29,52 ευρώ, με ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και ElvalHalcor να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%.

Ηπιότερες πιέσεις πέρασαν σε ΟΠΑΠ, Titan και Jumbo.

Βαριές απώλειες στα mid caps κατέγραψε η Attica Bank που υποχώρησε κατά 5,95% στα 3,95 ευρώ, ενώ με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν τα Πλαστικά Θράκης, η Intrakat και η Κρι Κρι. Υψηλές απώλειες και για τη Fourlis, Intracom, ενώ διασώθηκαν η Cenergy με κέρδη 1,39% η Παπουτσάνης στο 1,32%, η Quest στο 1,04% και η Autohellas στο 0,91%.

Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή, «ο Νοέμβριος φαίνεται ότι κάνει «ταμείο» για τις τράπεζες για τις οποίες η φετινή χρονιά ήταν ορόσημο προόδου. Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου αποκρυσταλλώνουν την προσπάθεια πολλών ετών μείωσης των κόκκινων δανείων αλλά και την χρήση των κεφαλαίων των πρόσφατων αυξήσεων. Η χρηματιστηριακή μετατόπιση του ενδιαφέροντος που παρατηρήθηκε μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ συνδέεται και
με την επόμενη ημέρα των τραπεζών καθώς οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022 ενισχύουν την αίσθηση ταχύτερης βελτίωσης των βασικών γραμμών εισοδήματος του κλάδου. Την ίδια στιγμή η διαπίστωση των καλύτερων από το αναμενόμενο κόστος πιστωτικών επιβαρύνσεων λόγω της πανδημικής κρίσης και η αντιστροφή κάποιων σχετικών προβλέψεων έδωσε το έναυσμα για κάποια καλά λόγια από το εξωτερικό με βασικότερο την θετικότερη αναθεώρηση των φετινών επιδόσεων οργανικής κερδοφορίας. Το επενδυτικό κλίμα πάντως επηρεάζεται από τα νούμερα της πανδημίας καθώς η εικόνα να μεν έχει σταθεροποιηθεί, δεν έχει ωστόσο δείξει ακόμα σημάδια ικανής αποκλιμάκωσης με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβολή νέων μέτρων και την επίδραση που θα έχουν στην οικονομική δραστηριότητα. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την Ελληνική Οικονομία αλλά παρατηρείται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν επανέλθει με μέτρα μερικού περιορισμού της κυκλοφορίας».

«Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης χωρίς να αλλάξει μοτίβο στην κίνηση του κέρδισε λίγο ακόμα έδαφος προς την βασική αντίσταση των 930 μονάδων. Η εν λόγω ζώνη έχει «αρνηθεί» στο Γενικό Δείκτη την συνέχιση της ανέλιξης του προς τις 1.000 μονάδες δύο φορές φέτος (14 Ιουνίου και 30 Αυγούστου) ωστόσο μια αντίσταση που δέχεται διαρκώς το σφυροκόπημα των αγοραστών τείνει να διασπάται. Η τρίτη απόπειρα του Δείκτη φαίνεται να είναι πιο αποφασιστική καθώς έχει καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές από τις προηγούμενες δύο απόπειρες: Η άνοδος που έχει προηγηθεί έχει γίνει με ιδιαίτερα ήπιο και αργό τέμπο βγάζοντας έξω χωρίς δυσκολία κερδισμένους από χαμηλότερα επίπεδα και απέχει πολύ από υπερτιμημένες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ζώνες τιμών στους ταλαντωτές. Οι κινητοί μέσοι και ο MACD παραμένουν αγορασμένοι ενώ οι όγκοι συναλλαγών δείχνουν μεγαλύτερη ζωντάνια φορτισμένοι και από τις πρόσφατες εισροές του MSCI. Συμπερασματικά, η κίνηση της αγοράς χωρίς να ενθουσιάζει από τις αρχές Οκτωβρίου κερδίζει κάθε εβδομάδα και λίγους πόντους, δεν δίνει ευκαιρίες επανατοποθετήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών και πλέον φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει όλες τις κατηγορίες των κεφαλαιοποιήσεων προς την ίδια κατεύθυνση. Η διαγραμματική μεγάλη εικόνα υποδηλώνει ότι το Ελληνικό
Χρηματιστήριο τελεί σε ανοδική διαφυγή εν αναμονή
».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider