Θετικό «σήμα» από Moody's για τις ελληνικές τράπεζες και τις προοπτικές αναβάθμισης

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό «σήμα» από Moody's για τις ελληνικές τράπεζες και τις προοπτικές αναβάθμισης
Η Moody's εκτιμά πως οι προοπτικές μια ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης θα ενισχύσουν την κερδοφορία των τραπεζών επόμενους μήνες, υποστηρίζοντας περαιτέρω την πιστοληπτική τους ικανότητα. Θετικό σήμα για περαιτέρω αναβάθμιση του κλάδου.

Στις θετικές ενέργειες ως προς τα rating actions, που έχει προκαλέσει για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η βελτίωση των αποδόσεων στο σκέλος των δανείων και της φερεγγυότητας τους (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank), αναφέρεται η Moody's, λίγες ημέρες πριν προβεί στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο οίκος εκτιμά πως οι προοπτικές μια ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους επόμενους μήνες, υποστηρίζοντας περαιτέρω την πιστοληπτική τους ικανότητα. Εξάλλου, οι ελληνικές τράπεζες, έχουν μειώσει κατά περισσότερο από 70% τα NPEs μέσω των τιτλοποιήσεων από το peak τους, στην προσπάθειά τους να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, τη στιγμή που επωφελήθηκαν από το σχέδιο «Ηρακλής» που προσφέρει εγγυήσεις στο senior τμήμα των τίτλων», όπως αναφέρει ο οίκος.

Όπως υπενθυμίζει η Moody's, τα NPEs των ελληνικών τραπεζών έφτασαν στο ανώτατο όριο τον Μάρτιο του 2016, ήτοι στα 107,2 δισ. ευρώ, ή περίπου στο 49% των συνολικών του δανείων, όγκος που μειώθηκε αισθητά καθώς τον Ιούνιο του 2021, είχε φτάσει στα 29,4 δισ. ευρώ (ή 20,3% των ακαθάριστων δανείων). Αναφορικά με τις προοπτικές περαιτέρω υποχώρησης των δεικτών NPEs, η Moody's αναφέρει πως όλες οι τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης των φιλόδοξων στόχων τους για μονοψήφιους δείκτες έως το τέλος του 2022, με τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα να ηγούνται στην Ελλάδα, με τις δύο τράπεζες να στοχεύουν να φτάσουν τους δείκτες γύρω στο 6% ή 7% τους επόμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο οίκος μπορεί να αναμένει τη δημιουργία νέων NPEs εξαιτίας της πανδημίας τους επόμενους μήνες, αλλά μια σταδιακή μείωση των όγκων αυτών, ακόμη και εξαιρουμένων των πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, αποτελεί ένα θετικό σημείο, τη στιγμή που ο νέος δανεισμός τα τελευταία χρόνια είναι ποιοτικότερος και επεκτείνεται σε βιώσιμους δανειολήπτες που άντεξαν από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τη Moody's, παρόμοιες ενέργειες θα αποτελέσουν το βασικό οδηγό για την περαιτέρω μείωσης των NPEs των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών, με κάποια συμβολή από αναδιαρθρώσεις NPEs και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων. Τα capital buffers είναι επαρκή, αν και η ποιότητα κεφαλαίου είναι καλύτερη στις κυπριακές τράπεζες. Παράλληλα, η μείωση των επισφαλών χρεών καθώς και η λειτουργική αναδιάρθρωση, έχουν διαβρώσει τα κεφάλαια σε ορισμένες από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, όλες διατήρησαν επαρκή εποπτικά κεφάλαια, σε ορισμένες περιπτώσεις μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.

Moody's

Από τις άλλη, οι τράπεζες και στα δύο συστήματα πέρασαν το stress test της ΕΚΤ τον Ιούλιο, αν και για τις ελληνικές τράπεζες οι υψηλοί όγκοι αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) στους ισολογισμούς τους υπονομεύουν την ποιότητα της κεφαλαιακής τους βάσης. Το ενσώματο κεφάλαιο των κυπριακών τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα) είναι πιο σταθερό, παρέχοντας ένα ευρύτερο απόθεμα απορρόφησης ζημιών και μεγαλύτερα περιθώρια για περαιτέρω μείωση των NPEs και την ανάληψη του κόστους υλοποίησης των σχεδίων μετασχηματισμού και της μείωσης του κόστους.

Η Moody’s, επισημαίνει πως οι τράπεζες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο έχουν αφήσει πίσω τους τα δύσκολα και τις χρονιές που έγραφαν υψηλές ζημιές. Τα χαμηλότερα NPEs και οι σχετικές απώλειες δανείων έχουν μειώσει τις μεγάλες διακυμάνσεις στην κερδοφορία που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν. Η μείωση του κόστους συνέβαλε επίσης σε καλύτερες χρηματοοικονομικές επιδόσεις και οι περισσότερες τράπεζες σημείωσαν κέρδη τα τελευταία τρίμηνα. Οι ελληνικές τράπεζες όπως αναφέρει η Moody's, είναι πιο κερδοφόρες σε αυτό το στάδιο λόγω των υψηλότερων νέων δανείων που εκταμιεύουν και των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων σε μια μεγαλύτερη οικονομία με περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης και υψηλότερες μειώσεις στο λειτουργικό κόστος.

Παράλληλα, ο οίκος αναμένει την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και στις δύο χώρες καθώς ανακάμπτουν από την πανδημία και επωφελούνται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, παρέχοντας άφθονες ευκαιρίες στις τράπεζες να επεκτείνουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η επιστροφή των τραπεζών και η θέση «οδηγού» στο Χρηματιστήριο

Morgan Stanley: «Καταλύτης» για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης - Στο 7,9% η ανάπτυξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider