Προς νέα ρεκόρ οι ευρωαγορές, με τις προσοχή στις γεωπολιτικές εξελίξεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς νέα ρεκόρ οι ευρωαγορές, με τις προσοχή στις γεωπολιτικές εξελίξεις
Θετικά πρόσημα για τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια στη δεύτερη μέρα συνεδριάσεων της εβδομάδας.

Με μικρά κέρδη και προς νέα ιστορικά υψηλά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τη δεύτερη μέρα συνεδρίασεων της εβδομάδας, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Περά από τις επαφές μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανατολική Ευρώπη και στην ένταση που συνεχίζεται στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία όπως και στα σύνοα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Εξάλλου, η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζει να καταγράφει νέα ρεκόρ σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών επαναφέροντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενα μαζικά lockdown από τις κυβερνήσεις εν όψει της χριστουγεννιάτικής περιόδου.

Σημειώνεται πως εντός ολίγου δημοσίευεται η δεύτερη μέτρηση της Eurostat για την πορεία ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο γ' τρίμηνο του 2021.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,35% στις 490,05 μονάδες, κινούμενος προς νέο ρεκόρ.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 0,17% στις 4.932 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 γράφει άνοδο 0,03% στις 7.354 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 0,14% στις 16.172 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 0,15% στις 7.139 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,26% στις 17.935 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 0,12% στις 9.083 μονάδες.

Μάκρο

Τα υψηλότατα επίπεδα των τιμών στη Γαλλία επιβεβαιώνουν τα οριστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης που ανακοινώθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee).

Σύμφωνα με αυτά, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 2,6%, εντός της αρχικής μέτρησης και των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Κοντά στα 30 εκατ. διαμορφώθηκαν οι θέσεις εργασίας στη Βρετανία για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), με το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα για τον περασμένο μήνα να υποχωρεί κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ειδικότερα, για τον Οκτώβριο προστέθηκαν 160.000 νέες θέσεις εργασίας, ανεβάζοντας το σύνολο των απασχολουμένων στη Βρετανία σε 29,3 εκατ.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Ενισχυμένα σε ετήσιο επίπεδο εμφανίστηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Vodafone για το γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος.

Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν σε 7,6 δισ. ευρώ.

Η εικόνα στην Ασία

Έντονη νευρκότητα επικράτησε στα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια της Ασίας, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζο Μπάιντεν, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα διμερή θέματα μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Nikkei στην Ιαπωνία κέρδισε 0,11%, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,67% στις 7.420 μονάδες, ο Shenzhen Component στην ηπειρωτική Κίνα χάνει 0,15% στις 14.613 μονάδες και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανεβαίνει 1,14% στις 25.680 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider