Η αισιοδοξία για την ανάπτυξη ενισχύει την Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αισιοδοξία για την ανάπτυξη ενισχύει την Wall Street
H αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη ενισχύεται καθώς το πακέτο-γίγας των υποδομών ύψους 1 τρισ. δολαρίων από την Βουλή των ΗΠΑ, «πέρασε» τον σκόπελο της Βουλής των Αντιπροσώπων στέλνοντας το για υπογραφή από τον πρόεδρο Μπάιντεν. 

Mε «άλμα» 150 μονάδων για τον Dow Jones ξεκινά τη νέα εβδομάδα η Wall Street, καθώς η αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη ενισχύεται καθώς το πακέτο-γίγας των υποδομών ύψους 1 τρισ. δολαρίων από την Βουλή των ΗΠΑ, «πέρασε» τον σκόπελο της Βουλής των Αντιπροσώπων στέλνοντας το για υπογραφή από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο, θα βρεθεί αντιμέτωπο με πολλαπλές προκλήσεις στη Γερουσία, μία ακόμη πιο οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και τους πολύπλοκους κανόνες ψήφισής του, που μπορεί να οδηγήσουν σε μία χαοτική διαδικασία προώθησής του, επιτρέποντας στους Ρεπουμπλικάνους να πιέσουν τους Δημοκρατικούς ακόμη περισσότερο για αλλαγές ή να τορπιλίσουν τη νομοθετική προσπάθεια στο σύνολό της.

Έτσι, ο Dow Jones κάνει «άλμα» 134 μονάδων ή 0,37%, φτάνοντας στις 36.461 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,21% στις 4.707 μονάδες, και ο Nasdaq ενισχύεται 0,30% στις 16.019 μονάδες.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε προς τις αγορές ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας, Ρίτσαρντ Κλαρίντα, καθώς εξέφρασε την άποψη πως η Fed απέχει ακόμα από το να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της. Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε τραπεζικό συνέδριο που διοργάνωσε το ινστιτούτο Brookings, ο Κλαρίντα ανέφερε πως «απέχουμε αρκετό δρόμο ακόμα από τα δούμε μια αύξηση των επιτοκίων της Fed από τα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα».

Αναφερόμενος στις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις που υπάρχουν στην παγκόσμια και στην αμερικανική οικονομία, ο ίδιος σημείωσε πως οι περισσότεροι αξιωματούχοι της τράπεζας «βλέπουν» τον κίνδυνο διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλότερα από του αναμενόμενου επίπεδα». Ακόμα, ο Κλαρίντα εκτίμησε πως οι αυξημένες τιμές πληθωρισμού θα αρχίσουν να υποχωρούν από το 2022 και μετά.

Στην ίδια εκδήλωση, άλλος ένας αξιωματούχος της Fed ο επικεφαλής του παραρτήματος στο Σεντ Λιούις, Τζιμ Μπούλαρντ, ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός», ενώ πρόσθεσε πως τα προβλήματα που καταγράφονται στην εφοδιαστική αλυσίδα θα διαρκέσουν και το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλαρίντα (Fed): Είμαστε μακριά από την αύξηση των επιτοκίων 

ΗΠΑ: «Πιθανές» οι αλλαγές στο νομοσχέδιο του προέδρου Μπάιντεν για τις κοινωνικές δαπάνες και το κλίμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider