Με μικτά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με μικτά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, έπειτα από το ισχυρό ξεκίνημα του Νοεμβρίου και εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed για το tapering.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, έπειτα από το ισχυρό ξεκίνημα του Νοεμβρίου και εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed για το tapering.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,11%. Στη Γερμανία ο DAX καταγράφει κέρδη 0,94%, στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,49%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,19%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,06%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,84%.

Η διήμερη συνεδρίαση της Fed ξεκίνησε σήμερα και αύριο αναμένεται να ανακοινώσει ότι ξεκινά τη μείωση (tapering) του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους 120 δισ. δολαρίων, με σκοπό την ολοκλήρωσή του στα μέσα του 2022, ενώ εκτιμάται πως θα υπάρξουν ενδείξεις των προθέσεων της Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Παράλληλα, για δεύτερη μέρα οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις της συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, COP26. Η σύνοδος θεωρείται ευρέως ως μια ευκαιρία για τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν αποφασιστική δράση για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, ωστόσο οι ελπίδες είναι μικρές για φιλόδοξους στόχους.

Στο επίκεντρο συνεχίζουν να είναι και τα εταιρικά αποτελέσματα, με την μετοχή της BP να υποχωρεί 3,4%. Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 3,3 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 3,1 δισ. δολάρια.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο PMI μεταποίησης στην Ιταλία έφτασε τις 61,1 μονάδες τον Οκτώβριο από 59,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 59,6 μονάδες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, όταν είχε διαμορφωθεί στις 62,2 μονάδες.

O PMI μεταποίησης στην Ισπανία διαμορφώθηκε στις 57,4 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι 58,1 μονάδων τον Σεπτέμβριο και αντί εκτίμησης των αναλυτών για 58,1 μονάδες, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο που βρέθηκε ο ισπανικός PMI μεταποίησης από τον Μάρτιο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider