Ξένα Χρηματιστήρια
08-10-2021 | 16:45

Wall Street: Επιφυλακτικότητα και ήπιες διακυμάνσεις μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Newsroom
Μοιράσου το
Wall Street: Επιφυλακτικότητα και ήπιες διακυμάνσεις μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς η ισχυρή πτώση των νεών θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο, ενισχύει τον προβληματισμό των επενδυτών σχετικά με την ταχύτητα με την οποία η αγορά εργασίας στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη θα ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται οριακά κατά 21 μονάδες ή 0,06% και διαμορφώνεται στις 34.776 μονάδες, ενώ παρόμοια εικόνα εμφανίζει και ο διευρυμένος S&P 500 που βρίσκεται στις 4.404 μονάδες, με κέρδη 0,1%.

Μικρά κέρδη 0,03% και για τον δείκτη Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος βρίσκεται στις 14.666 μονάδες.

Παράλληλα, νέα άνοδο σημειώνει η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου, το οποίο βρίσκεται στο 1,605%, ενώ ο δείκτης VIX -που μετρά την μεταβλητότητα στην αγορά- υποχωρεί κατά 5,6% και διαμορφώνεται για πρώτη φορά εδώ και δύο εβδομάδες κάτω από το «φράγμα» των 20 μονάδων.

Σημειώνεται πως σε επίπεδο εβδομάδες οι δείκτες της Wall Street εμφανίζουν κέρδη μετά το τριήμερο ανοδικό σερί των προηγούμενων συνεδριάσεων, με τον Dow Jone να κερδίζει 1%, τον S&P 500 0,9% και τον Nasdaq 0,5%.

Παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας, το επενδυτικό κλίμα παραμένει αισιόδοξο, καθώς η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Κογκρέσο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για αύξηση του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έδιωξε προς ώρας τα «σύννεφα» μίας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών του αμερικανικού Δημοσίου.

Ωστόσο, η προσωρινή αύξηση του ορίου στο ομοσπονδιακό χρέος δεν επιλύει το ζήτημα, καθώς τις ερχόμενες εβδομάδες θα πρέπει να επιτευχθεί μία μακροπρόθεσμη συμφωνία που θα καλύπτει τόσο τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικάνους.

Παράλληλα, οι αναλυτές εκτιμούν πως η επιβράδυνση της ανάκαμψης στην αγορά εργασίας δεν θα επηρεάσει τις όποιες αποφάσεις της Fed κατά την συνεδρίαση του Νοεμβρίου για αλλαγές στη νομισματική της πολιτική αλλά και για τον χρόνο έναρξης της μείωσης του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων (tapering).

Μάκρο

Οι νέες θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν σε 194.000 έναντι 366.000 θέσεων εργασίας τον Αύγουστο, με τις θέσεις εργασίας για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού να αναθεωρούνται από τις 235.000 θέσεις στην προηγούμενη μέτρηση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 500.000. 

Εξάλλου, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,8% τον Σεπτέμβριο από 5,2% τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.