Έντονο σφυροκόπημα και βίαιες ρευστοποιήσεις στη Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντονο σφυροκόπημα και βίαιες ρευστοποιήσεις στη Wall Street
Μάζεψε αλλά δε κατάφερε να προσγειώσει τις βαριές απώλειες η Wall Street. Sell off με φόντο το σκηνικό κατάρρευσης της Evergrande.

Βίαιες ρευστοποιήσεις και πανικός ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης της Wall Street αλλά και ευρύτερων των αγορών, υπό το φόβο του σκηνικού κατάρρευσης που διαμορφώνεται γύρω από την Evergrande αλλά και το ντόμινο που θα επακολουθήσει.

Ο κολοσσός ακινήτων από την ασιατική χώρα καλείται να πληρώσει άμεσα 83,5 δισ. δολάρια σε τόκους δανείων και καθώς σειρά μεγάλων εταιριών της Δύσης (όπως η HSBC, η BlackRock και η UBS) έχουν σημαντική έκθεση στα assets της Evergrande, γίνεται κατανοητό το sell-off που έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της κινεζικής επιχείρησης. «Ο φόβος της χρεοκοπίας της υποδαυλίζει τον φόβο ότι θα εξελιχθεί σε μια νέα Lehman Brothers», εξήγησε ο αναλυτής Μάικλ Χιούσον της CMC Markets, αναφερόμενος στην αμερικανική τράπεζα, η κατάρρευση της οποίας προκάλεσε την κρίση του 2007-8.

Έτσι, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,79% ή 614,35 μονάδες στις 33.970 μονάδες έχοντας δει και τις 900 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,7% ή 75,26 μονάδες στις 4.357 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 2,19% ή 330,06 μονάδες στις 14.713 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες απώλειες στον βιομηχανικό δείκτη κατέγραψαν η Caterpillar στο 4,46%, η Goldman Sachs στο 3,36% και η JPMorgan στο 2,96%. Η μετοχή της Evergrande κατέγραψε «βουτιά» 11,3% στο Χονγκ Κονγκ.

Ήπια αποχώρηση στο αμερικανικό 10ετές στο 1,312%.

Ωστόσο η Evergrande αποτελεί έναν από τους λόγους που ξεδιπλώθηκε ένα «άγριο» sell off στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με το Marketwatch.

Βασικός λόγος είναι και το στέλεχος Δέλτα συνεχίζει την εξάπλωση του στις ΗΠΑ, με τα αμερικανικά κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να ανακοινώνουν πως το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν πάνω από 2.000 θάνατοι από την πανδημία, το υψηλότερο επίπεδό από την 1η Μαρτίου. Η αύξηση των νεκρών από τη νόσο είναι μεγαλύτερη στη Φλόριντα και στο Τέξας, με τις δύο πολιτείες να μετρούν των 30% των θανάτων από κορονοϊό στις ΗΠΑ από την αρχή του Μαρτίου.

Παράλληλα, η νευρικότητα αποδίδεται για τις επόμενες κινήσεις της Fed, εν αναμονή της διήμερης συνεδρίασης της που ξεκινά αύριο, Τρίτη. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται το πότε η Fed θα αποφασίσει τη μείωση (tapering) του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της.

Επιπλέον, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε το Κογκρέσο για το ότι θα πρέπει άμεσα να «παγώσει» το όριο για το δανεισμό χρέους της κυβέρνησης, αλλιώς θα υπάρξει κίνδυνος για ευρεία οικονομική καταστροφή στις ΗΠΑ, όπως τόνισε η Γέλεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Evergrande και ακόμα 7 λόγοι «βυθίζουν» την Wall Street στην αρχή της εβδομάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider