Ισχυρή διόρθωση σε όλο το ταμπλό του ΧΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή διόρθωση σε όλο το ταμπλό του ΧΑ
Εξωτερικές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο καθώς στις αγορές ετοιμάζεται αρνητικό ντόμινο με φόντο το σκηνικό κατάρρευσης της Evergrande.

Βαριές απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, λόγω των διεθνών πιέσεων που επηρεάζουν και το εγχώριο κλίμα. Οι πωλητές φαίνεται πως βρίσκουν ισχυρά πατήματα μετά το τρομακτικό σκηνικό που διαμορφώνεται για τον κινεζικό κολοσσό Evergrande.

Η κατάσταση στην κινεζική Evergrande, μοιάζει με ωρολογιακή «βόμβα» με την εταιρεία προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της. Οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισ. δολάρια και εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Πέραν αυτού οι επενδυτές είναι ακόμη πιο ανήσυχοι, με φόντο τις αποφάσεις της Fed για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Η τάχη με βάση του κινητούς μέσους όρους έχει περάσει σε αρνητική βραχυπρόθεσμα, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 2,8% στις 887,24 μονάδες με τον τζίρο στα 43,72 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κινείται πτωτικά στο -2,49% και στις 2.152 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 3,63% στις 558,18 μονάδες.

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ βυθίζεται κατά 5,91% στα 2,48 ευρώ με τη Eurobank στο 3,45% και στην Alpha στο 4,27% και τα 1,12 ευρώ. Η Πειραιώς κινείται πτωτικά στο 3,74% και τα 1,36 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κύμα ρευστοποιήσεων περνάει κατά μήκος σε όλο το ταμπλό, με τους δεικτοβαρείς Μυτιληναίο στο 2,94% την Coca Cola στο 2,47% τον ΟΤΕ στο 2,02% και τον ΟΠΑΠ στο 1,6%.

Από την άλλη, ισχυρές απώλειες καταγράφουν και οι Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ αλλά και η Aegean.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος και της άμεσης πώλησης στην είδηση είναι πως 108 μετοχές καταγράφουν απώλειες ενώ μόλις 15 κινούνται ήπια θετικά.

Μάλιστα στις τράπεζες όπως και στη ΔΕΗ οι ρευστοποιήσεις σημειώνονται με υψηλό όγκο συναλλαγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider