Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με θετικό πρόσημο κόντρα στη διστακτική παγκόσμια στάση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με θετικό πρόσημο κόντρα στη διστακτική παγκόσμια στάση
Οι μετοχές στον τομέα των ταξιδιών και της ψυχαγωγίας πρόσθεσαν 3% και ηγήθηκαν των κερδών.

Σε υψηλότερο επίπεδο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές διεθνώς παρακολουθούν τα οικονομικά δεδομένα και τις κεντρικές τράπεζες, μετά την πτωτική πορεία της Ασίας και τα μακροοικονομικά νέα που έφεραν απώλειες στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο κατά 0,5%, με τις μετοχές στον τομέα των ταξιδιών και της ψυχαγωγίας να ηγούνται των κερδών καθώς κατέγραψαν κέρδη στο 3%. Οι πρώτες ύλες κατέγραψαν απώλειες με -2,5%.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διαμορφώθηκε στις 465,95 μονάδες με άνοδο 0,44%, ο DAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε 0,23% στις 15.651 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 0,59% στις 6.622 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 του Λονδίνου έφτασε τις 7.027 μονάδες με αύξηση 0,16%.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB του χρηματιστηρίου του Μιλάνου κέρδισε 0,78% στις 25.963 μονάδες. Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 1,14% και έκλεισε στις 8.733,70 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, οι επενδυτές αξιολόγησαν σήμερα τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σημαντική μείωση σημείωσαν τον Αύγουστο οι πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη, με την αγορά να εμφανίζεται μουδιασμένη, την ίδια στιγμή που η μείωση της παραγωγής λόγω των ελλείψεων σε τσιπ αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης αυξήθηκαν τον Ιούλιο μετά από έξι συνεχόμενες πτώσεις, που σηματοδότησαν πως οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές ήταν αδύναμες παρά την άρση των περισσότερων περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Η προσοχή των επενδυτών ήταν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην απρόσμενη άνοδο που κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Αύγουστο και στα εβδομαδιαία στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδότησης ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς θεωρείται μια ένδειξη για την πορεία της αγοράς εργασίας και της οικονομικής ανάκαμψης γενικότερα.

Στην Ασία οι αγορές έκλεισαν με απώλειε, με την μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις αγορές της Κίνας. Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,62%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,58%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai έχασε 1,34% και ο SZSE Component 1,91%.

Στις ΗΠΑ πτωτικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street παρά την αναπάντεχη άνοδο των λιανικών πωλήσεων Αυγούστου στις ΗΠΑ, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας σκιαγραφούν μια μικτή εικόνα για την οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider