Άνοδος για το πετρέλαιο - Ο ΟΠΕΚ αναθεωρεί τις προβλέψεις του για τη ζήτηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος για το πετρέλαιο - Ο ΟΠΕΚ αναθεωρεί τις προβλέψεις του για τη ζήτηση
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 70,40 δολάρια και το Brent στα 73,58 δολάρια.

Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας, καθώς οι ανησυχίες για τις αμερικανικές προμήθειες μετά από τις ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας Άιντα αλλά και οι προσδοκίες για υψηλότερη ζήτηση έδωσαν ώθηση στις τιμές.

Η αγορά πετρελαίου ενισχύθηκε επίσης μετά από την είδηση της επικοινωνίας μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, μια κίνηση που αύξησε τις ελπίδες για καλύτερες εμπορικές σχέσεις.

Όσον αφορά στις αμερικανικές προμήθειες, πάνω από τα δύο τρίτα της παράκτιας παραγωγής πετρελαίου παραμένουν εκτός στον Κόλπο του Μεξικού ενώ οι αμερικανικές υπεράκτιες πετρελαϊκές εταιρείες επανέφεραν σχεδόν 200.000 βαρέλια παραγωγής την Παρασκευή.

Ο τυφώνας έπληξε τον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, καταστρέφοντας τις υποδομές και αφαιρώντας περισσότερα από 21 εκατομμύρια βαρέλια παραγωγής από την αγορά, ανέφερε το Reuters.

Πάνω από τα δύο τρίτα της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού, ή 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, παρέμειναν εκτός καθώς οι προσπάθειες επισκευής συνεχίστηκαν, συμβάλλοντας στη στήριξη των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

Η Royal Dutch Shell, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ, ακύρωσε την Πέμπτη ορισμένα φορτία εξαγωγής λόγω ζημιών σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις από τον τυφώνα, σηματοδοτώντας ότι οι ενεργειακές απώλειες θα συνεχιστούν για εβδομάδες.

Ωστόσο, ο αριθμός των γεωτρήσεων που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με το Baker Hughes, υποδεικνύοντας ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Πέρα από τον αντίκτυπο του τυφώνα, η προσοχή της αγοράς θα επικεντρωθεί αυτήν την εβδομάδα σε πιθανές αναθεωρήσεις των προοπτικών ζήτησης πετρελαίου για το 2022 από τον ΟΠΕΚ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Ο ΟΠΕΚ πιθανότατα θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του τη Δευτέρα, δήλωσαν δύο πηγές.

Την Δευτέρα το μεσημέρι (12:40 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 70,40 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,98% και το Brent στα 73,58 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,91%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider