Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ
Υψηλότερα κινούνται οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές ακόμη αξιολογούν τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Υψηλότερα κινούνται οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές ακόμη αξιολογούν τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ σχετικά με το μέλλον του PEPP και της νομισματικής πολιτικής.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,14% στις 468,23 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 0,48% στις 4.197 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,37% στις 7.050 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει κέρδη 0,25% στις 15.661 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,45% στις 6.714 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,17% στις 25.995 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κερδίζει οριακά 0,01% στις 8.801 μονάδες.

Η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ να μειώσει από το επόμενο τρίμηνο τις αγορές ομολόγων σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα των δύο προηγούμενων τριμήνων – κίνηση που οι αγορές χαρακτηρίζουν χαμηλής έντασης tapering – επισφραγίζει τη στροφή της ΕΚΤ στην κατεύθυνση της σταδιακής επιστροφής στην προ PEPP περίοδο της νομισματικής πολιτικής και η στροφή αυτή σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ στηρίζεται στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Παρ' όλα αυτά η «αλλαγή» αυτή θα παραμείνει προς το παρόν μόνο στο θέμα των αγορών του PEPP, ενώ θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα όλα τα άλλα στοιχεία της νομισματικής πολιτικής όπως οι αγορές του APP (το κανονικό QE), τα επιτόκια και τα προγράμματα χρηματοδότησης των τραπεζών.

Οι πιέσεις στις τιμές, πέρα από τους προσωρινούς παράγοντες, αυξάνονται σταδιακά. Η ανάκαμψη ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο, αν και εξακολουθεί να απαιτεί ευρεία νομισματική και δημοσιονομική στήριξη, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης δεν έχει επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση. Αυτό σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ καταγράφεται στο ότι εξακολουθούν να «λείπουν» περί τα δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Οι νέες προβλέψεις που αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω μόνο για το 2021, δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ 5% φέτος, 4,6% το επόμενο και 2,1% το 2023.

Μάκρο

Η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε ελάχιστα τον Ιούλιο, καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έλαβε χώρα μετά την χαλάρωση των περιορισμών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Η οικονομική παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,1% τον Ιούλιο, δήλωσε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών, η μικρότερη μηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο όταν η Βρετανία μπήκε σε νέο πανεθνικό lockdown. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ 0,6% σε μηνιαία βάση. Μόνο δύο από τους 26 αναλυτές περίμεναν μια τόσο αδύναμη ανάγνωση.

Ασία

Οι μετοχές στην Ασία ανέκαμψαν καθώς όπως είδε το φως της δημοσιότητας, τα μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης ενάντια στο gaming δεν ήταν όσο αυστηρά ανέμεναν οι εταιρείες.

Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 κέρδισε 1,25%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,50% ενώ στην Κίνα ο Shanghai σημείωσε άνοδο 0,27% και ο SZSE Component 0,49%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Η Δέλτα επιβραδύνει την ανάπτυξη - Μόλις στο 0,1% τον Ιούλιο

Η ΕΚΤ αποφασίζει να ξαφνιάσει τις αγορές, με ένα «μετριοπαθές» tapering

gazzetta
gazzetta reader insider insider