Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η αλλαγή εξουσίας στο Αφγανιστάν στις παγκόσμιες αγορές;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η αλλαγή εξουσίας στο Αφγανιστάν στις παγκόσμιες αγορές;
Οι αναλυτές εστιάζουν στο κατά πόσο η επιλογή των ΗΠΑ για την παράδοση της εξουσίας στους Ταλιμπάν θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία του δολαρίου και της Wall Street.

Όπως μετά από κάθε σημαντική γεωπολιτική αλλαγή σε περιοχές του κόσμου, οι Αμερικανοί επενδυτές προβληματίζονται για το κατά πόσο η κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν θα μπορούσε να επηρεάσει το δολάριο ως το ισχυρότερο νόμισμα παγκοσμίως και την πορεία των μετοχών και των ομολόγων των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο MarketWatch, o Κρίστοφερ Σμαρτ του Barings Investment Institute αναφέρει πως η κατάληψη της ηγεσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν μπορεί να σημάνει την απροθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης για «αστυνόμευση του κόσμου και για διάδοση των αξιών της δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς».

Ο ίδιος ανέφερε πως ενώ η Κίνα και η Ρωσία έσπευσαν να αναγνωρίσουν τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, το γόητρο των ΗΠΑ δέχτηκε πλήγμα που θα μπορούσε να βλάψει την σιγουριά που παρέχει το δολάριο ως το ισχυρότερο συνάλλαγμα του κόσμου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σμαρτ, παρόμοιες κρίσεις, όπως η πτώση της Σαϊγκόν και ο απόηχος των πολέμου του Βιετνάμ, ενίσχυσαν τα assets των ΗΠΑ και ισχυροποίησαν την αμερικανική πρωτιά στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Τυπική αντίδραση σε σοκ

Κοιτάζοντας τα ταμπλό, ο αντίκτυπος της χθεσινής μέρας ήταν μικρός για την πορεία των αμερικανικών ομολόγων, με το επιτόκιο στο κρατικό 10ετές των ΗΠΑ να χάνει 4 μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Το δολάριο ενισχύθηκε οριακά τη Δευτέρα, ενώ ανοδικό κλείσιμο σημείωσαν και οι δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να ολοκληρώνουν την πρώτη μέρα της νέας εβδομάδας σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Πρόκειται, σύμφωνα με το MarketWatch, για ήπια διαχείριση της κρίσης στο Αφγανιστάν από τις αγορές, αν και δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα και σε επαρκή βαθμό ο συνολικός αντίκτυπος που θα έχει η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν από τους αναλυτές.

Από την πλευρά της, η Τζέν Φόλει, αναλύτρια στη Rabobank, υποστηρίζει πως η επιλογή ελάχιστης εμπλοκής που επέλεξαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μπορεί να «σπρώξει» άλλες κρίσιμες χώρες σε αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως η Κίνα, με την ίδια να φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση της Ταιβάν.

«Για τις αγορές, μια από τις επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ αναφορικά με το Αφγανιστάν είναι ο φόβος για το ότι η δύναμη της Κίνας μπορεί να αυξηθεί. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια ισχυρότερη μεσοπρόθεσμη έκθεση στο ιαπωνικό γιέν απ' ότι συνήθως» σύμφωνα με την Φόλει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι σχέσεις ΗΠΑ - Αφγανιστάν θα εξαρτηθούν «από τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν»

gazzetta
gazzetta reader insider insider