Αναλύσεις
28-07-2021 | 10:35

DBRS: Ανθετικότητα για το εγχώριο real estate το 2020 - Από τι θα εξαρτηθεί η πορεία του

Newsroom
Μοιράσου το
DBRS: Ανθετικότητα για το εγχώριο real estate το 2020 - Από τι θα εξαρτηθεί η πορεία του
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ανθεκτικότητα παρουσίασε το εγχώριο real estate το 2020, παρά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, όπως επισημαίνει η DBRS, καθώς μετά από μια σωρευτική αύξηση κατά 9,2% στις τιμές των κατοικίων την περίοδο 2018 - 2019, καταγράφηκε επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης με τις τιμές να παραμένουν σε θετικό έδαφος στο 4,6%.

Όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος, παρά τα νέα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά το α' τρίμηνο της φετινής χρονιά, τα προκαταρκτικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι οι τιμές των ακινήτων συνέχισαν να αυξάνονται με ρυθμό 3,3% σε ετήσια βάση. 

Εικόνα
DBRS

Πέραν αυτού ωστόσο, η πορεία του εγχώριου real estate εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των ξένων επενδύσεων με αποτέλεσμα οι πιο σημαντικές αυξήσεις τιμών να καταγράφονται στην Αθήνα και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη οι αυξήσεις ήταν πιο έντονες, φτάνοντας το 7,6% και το 4,8% το 2020 και το 5,4% και το 3,7% το α' τρίμηνο του 2021, αντίστοιχα. Αντιθέτως, οι τιμές και οι συναλλαγές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που έχουν παρατηρηθεί ένα πιο περιορισμένο εύρος επενδυτικού ενδιαφέροντος, οι τιμές βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, αν και πιθανόν να επωφεληθούν από την ευρύτερη τάση. 

Παράλληλα, η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως τουριστικός προορισμός και οι συγκρατημένες τιμές μετά την παρατεταμένη κρίση έχουν αυξήσει τη ζήτηση ακινήτων από ξένους αγοραστές.

Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τη DBRS, η εξέλιξη της αγοράς ακινήτων στο σύνολό της θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να ακολουθεί πολιτικές για την υποστήριξη της αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων, με διατήρηση ενός σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος που ευνοεί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.