Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα σε PMI και μετάλλαξη Δέλτα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα σε PMI και μετάλλαξη Δέλτα
Πιέσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία PMI από τη Γερμανία και την Ευρωζώνη. 

Πιέσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα στοιχεία PMI από την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, συνέχισε να βελτιώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό σε ένα διάστημα 15 χρόνων, λόγω της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που έδωσε ώθηση στον τομέα των υπηρεσιών.

Ο τελικός δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ ενισχύθηκε στις 58,3 μονάδες, από 55,2 τον Μάιο, υψηλότερα και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις 58 μονάδες. Αυτό είναι και το υψηλότερο σημείο που έχει φτάσει από τον Ιούλιο του 2007.

Παράλληλα, ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της Markit σημείωσε άνοδο φτάνοντας στις 59,5 μονάδες, από 57,1 τον Μάιο, που ήταν ο τέταρτος διαδοχικός μήνας που ξεπέρασε τις 50 μονάδες, αλλά και το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006.

«Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη ενισχύθηκε τον Ιούνιο, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επίσης αυξηθεί», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Παράλληλα, τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα και στην εξέλιξη της πανδημίας, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έχοντας κυριαρχήσει στην Βρετανία φαίνεται να εξαπλώνεται και στις ευρωπαϊκές πόλεις, με τους αναλυτές να αναμένουν ένα νέο κύμα και επαναφορά κάποιων περιοριστικών μέτρων.

Από την άλλη, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας απέκρουσε την αντίθεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) σε προτεινόμενη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ καλώντας για «συμβιβασμό και λογική» προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξη συμφωνίας κατά τη σημερινή διάσκεψη του αναφερόμενου οργανισμού.

Πρόκειται για έναν σπάνιο δημόσιο καβγά μεταξύ συμμάχων, των οποίων τα εθνικά συμφέροντα έχουν αποκλίνει σημαντικά, επιδρώντας στον καθορισμό πολιτικής του ΟΠΕΚ+ σε μία περίοδο κατά την οποία, οι αγοραστές πετρελαίου θέλουν περισσότερο αργό πετρέλαιο, προκειμένου να βοηθήσουν την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,24% στις 455,8 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί οριακά 0,07% στις 7.126 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες 0,59% στις 15.559 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,40% στις 6.528 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB επίσης σημειώνει πτώση 0,40% στις 25.187 μονάδες και ο IBEX 35 υποχωρεί 0,34% στις 8.887 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider