«Μάχη» στο Χρηματιστήριο για το πρόσημο με αυστηρό stock picking

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μάχη» στο Χρηματιστήριο για το πρόσημο με αυστηρό stock picking
Ανακάμπτουν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση μετά τη χθεσινή υποχώρηση, με την αγορά να επανέρχεται στα επίπεδα των 900 μονάδων.

Διστακτικές και επιλεκτικές κινήσεις καταγράφονται στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη, μετά τη χθεσινή διόρθωση, με την εγχώρια αγορά να προσπαθεί να επανέλθει στα επίπεδα των 900 μονάδων. Την ίδια στιγμή με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς αυτή ήταν και η αφορμή για την απότομη διόρθωση των μεγαλύτερων διεθνών αγορών.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών καταγράφει οριακή άνοδο 0,01% στις 896,13 μονάδες, με τον τζίρο στα 52,16 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,19% στις 2.176,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης γύρισε σε αρνητικό έδαφος στο 1,01% στις 590,91 μονάδες.

Από τις τράπεζες, η Εθνική Τρ. καταγράφει πτώση 2,65%, μετά την μη έλευση στο βασικό δείκτη MSCI Greece, η Eurobank καταγράφει πτώση 0,53%, η Alpha Bank σημειώνει άνοδο 0,31% και η Τρ. Πειραιώς διροθώνει 0,38%.

Εν τέλει η Eurobank ήταν αυτή που κατάφερε να προστεθεί στο βασικό δείκτη MSCI Greece Standard στο rebalancing των δεικτών της Morgan Stanley, ενώ διαγράφηκε από τον τελευταίο δείκτη η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Έτσι στον MSCI Greece Standard συμπεριλαμβάνονται πλέον τέσσερις μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Eurobank. Οι εισροές αναμένεται να προσεγγίσουν τα 150 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της Eurobank να διαμορφώνεται στα 3,06 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της αγοράς για είσοδο της Μυτιληναίος και της Εθνικής Τράπεζας στο βασικό δείκτη.

Η αναδιάρθρωση των δεικτών θα υλοποιηθεί στις 27 Μαΐου.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακής, της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ παρά το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Attica Bank η μετοχή καταγράφει άνοδο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση της τάξεως του 12,93%.

Από την άλλη, σήμερα η Goldman Sachs έδωσε μια πλήρης αποτύπωση της εικόνας σχετικά με την ελληνική οικονομία και την πορεία του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο η Ελλάδα αλλά και η Πορτογαλία μέσω των εθνικών σχεδίων (NRRP), παρέχουν σημαντική δημοσιονομική στήριξη ύψους 18% και 9% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, για την περίοδο 2021-2026. Επιπλέον, ο μηχανισμός του Ταμείου Ανάκαμψης που συνδυάζει τις επενδύσεις με ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την ανάπτυξιακή δυναμική μακροπρόθεσμα στη Νότια Ευρώπη, καλύπτοντας την όποια υποτονικότητα υπήρξε ως προς το σκέλος των εγχώριων επενδύσεων τα τελευταία 5 χρόνια που αποτέλει τη «ρίζα» αυτής της χαμηλής αποδοτικότητας. Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, το Ταμείο Ανάκαμψης παρέχει στην Ελλάδα και την Πορτογαλία το απαραίτητο «ερέθισμα» μετά από μια δεκαετία απογοητευτικής πορείας της παραγωγής και της παραγωγικότητας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider