Rebound για τις ευρωαγορές -Στο επίκεντρο αποτελέσματα και μάκρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Rebound για τις ευρωαγορές -Στο επίκεντρο αποτελέσματα και μάκρο
Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές την Τετάρτη με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τον νέο γύρο εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και τα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές την Τετάρτη με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τον νέο γύρο εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και τα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 1,8% στις 441,55 μονάδες, με "άλμα" των μετοχών πλουτοπαραγωγικών πόρων κατά 3,2%.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 2,12% και στις 15.170 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στο +1,68% και στις 7.039 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 1,4% στις 6.339 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στην Ιταλία, σημείωσε άνοδο 1,56% στις 24.463 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 1,56% στις 8.967 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές επιχείρησαν να ανακάμψουν την Τετάρτη μετά από το sell-off της Τρίτης, οπότε οι τεχνολογικές μετοχές έκαναν βουτιά 3,8% λόγω της αυξανόμενης τάσης προς την άρση των περιορισμών των lockdown, τα οποία το προηγούμενο διάστημα ευνόησαν τον τεχνολογικό τομέα.

Στα οικονομικά στοιχεία, επιταχύνθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον μήνα Απρίλιο στην Ευρωζώνη, καθώς η βιομηχανία των υπηρεσιών αντιπαρήλθε τα lockdown κι επέστρεψε στην ανάπτυξη. Ο τελικός σύνθετος PMI της Markit, σκαρφάλωσε στο 53,8 τον Απρίλιο από το 53,2 του Μαρτίου, ενώ μια αρχική πρόβλεψη ανερχόταν σε 53,7. Σημειώνεται ότι ενδείξεις άνω των 50 μονάδων καταδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας στον κλάδο. Ο PMI των υπηρεσιών ανήλθε σε 50,5 από 49,6 μονάδες, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για 50,3.

Σημειώνεται πως την Δευτέρα ο μεταποιητικός PMI αυξήθηκε σε ιστορικό υψηλό για τον μήνα Απρίλη. Ωστόσο, οι επιπλοκές στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προκλήθηκαν από την πανδημία οδήγησαν σε εκτίναξη των τιμών για τους μεταποιητές. Ο σύνθετος δείκτης τιμών εκτινάχθηκε σε 64 από 61,9, το υψηλότερο εδώ και 10 χρόνια.

Σε εταιρικά νέα, η Deutsche Post υπερτριπλασίασε τα λειτουργικά της κέρδη, γεγονός που ώθησε τη μετοχή της στο +5,97%.

H Stellantis ανακοίνωσε μια αύξηση στα έσοδα της στα 37 δισ. ευρώ, ωστόσο προειδοποίησε πως η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο δεύτερο τρίμηνο. Η 4η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο σημείωσε άνοδο στη μετοχή της 3%.

Ο γερμανικός κατασκευαστής κουζινών Rational είδε τις μετοχές του να εκτινάσσονται άνω του 12%, οδηγώντας τα κέρδη του Stoxx 600 μετά από την ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων της, ενώ η τιμή της μετοχής της Vestas επίσης κέρδισε 8% παρά το γεγονός ότι η δανική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών ανακοίνωσε λειτουργικές ζημίες για το α’ τρίμηνο.

Τα τελευταία της καταστήματα κλείνει στις 15 Μαΐου οριστικά η Debenhams, έπειτα από 242 χρόνια στον χώρο του λιανεμπορίου, καθώς δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει οικονομικά στην κρίση του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider