Χρηματιστήριο
16-04-2021 | 17:20

Δεν άντεξε στις πιέσεις των πωλητών το Χρηματιστήριο

Newsroom
Μοιράσου το
Δεν άντεξε στις πιέσεις των πωλητών το Χρηματιστήριο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Κάτω από τις 900 μονάδες πέρασε το Χρηματιστήριο την Παρασκευή, με το σερί των εννέα ανοδικών συνεδριάσεων να φτάνει στο τέλος του, με την αγορά ωστόσο να χάνει και τις 900 μονάδες. Αυτό οφείλεται και στο μερικό profit taking σε τίτλους που είχαν καταγράψει έντονη ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,74% στις 898,63 μονάδες, με το τζίρο στα 99,16 εκατ. ευρώ. Με απώλειες 0,79% έκλεισε ο FTSE 25 στις 2.176 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να διορθώνει στο 0,81% και στις 592,90 μονάδες.

Στις τράπεζες η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε απώλειες 0,96% στα 1,12 ευρώ, η Eurobank σημείωσε αντίστοιχες απώλειες κλείνοντας στα 0,76 ευρώ και η ΕΤΕ με απώλειες 0,58% στα 2,72%.

Σήμερα η Eurobank Equities ανέβασε τον «πήχη» για τη μετοχή της Alpha τονίζοντας πως αναμένεται περαιτέρω re-rating όσο ξετυλίγεται το πλάνο της τράπεζας.

Από τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά της αγοράς, πιέσεις πέρασαν στο μεγαλύτερο τμήμα του 25αρι με την Titan να καταγράφει απώλειες 2,35%, τη Jumbo 2,16% και τη Βιοχάλκο στο 2,16%. ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ συνέχισαν ανοδικά.

Τα συνολικά πακέτα που «άλλαξαν χέρια» διαμορφώθηκαν στα 38,81 ευρώ με τα 30 εκατ. ευρώ εξ αυτών να προέρχονται από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που δόθηκαν ξανά με premium στα 11,20.

Όπως αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης επικ. αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακής, «τέσσερις εβδομάδες ανόδου συμπλήρωσε η εγχώρια Αγορά με ένα ήπιο αλλά σταθερό κρεσέντο θετικών προσήμων την εβδομάδα που πέρασε. Η διαπραγμάτευση του Γενικού Δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων μεταφράζεται σε συνολική κεφαλαιοποίηση 60 δις ευρώ, ένα μέγεθος αξίας που η Αγορά είχε να δει από τις 21 Φεβρουαρίου του 2020. Η άνοδος έρχεται πλέον με τζίρους που μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικοί αλλά και με μεγαλύτερο πλήθος κωδικών, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2013 όπως έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου για το μήνα Μάρτιο.Το πόσο μπορεί να διακοπεί αυτή η ανοδική κούρσα από τις ανάγκες της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς είναι ένα ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει η Αγορά τις επόμενες ημέρες. Ως τώρα η τάση είχε διάχυση σε σημαντικό πλήθος τίτλων οι οποίοι αναλάμβαναν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη σε καταστάσεις αδυναμίας των τραπεζικών μετοχών οι οποίες είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην εαρινή άνοδο των τιμών.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις υπάρχει πιο έντονο το στοιχείο των ήπιων σωρευτικών διακυμάνσεων αφενός λόγω της διστακτικότητας και της αλλαγής των αποτιμήσεων αφετέρου λόγω των αναγκών κάλυψης της αύξησης ύψους 1 δις ευρώ που έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη εταιρική πράξη ως ένα τεστ κοπώσεως την δεδομένη χρονική στιγμή που θα μετρήσει τις δυνάμεις της Αγοράς και θα αποτελέσει εφαλτήριο για το αριθμητικό ορόσημο των 1000 μονάδων σε ένα ενδεχόμενο αίσιας έκβαση της άντλησης των κεφαλαίων.

Τεχνικά,ο Γενικός Δείκτης με αλλεπάλληλα ανοδικά πρόσημα ξεπέρασε το τεχνικό ζητούμενο των 900 μονάδων χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια έξαρση στην διακύμανση του. Με αυτό το βήμα ανόδου,οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ήταν απόλυτα ελεγχόμενες και δεν προκάλεσαν τριγμούς στην ανοδική τάση.Παρόλα αυτά σε ημερήσιο και εβδομαδιαίο επίπεδο οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών οι οποίες πιθανόν να αποτελούν ένδειξη επικείμενης βραχυπρόθεσμης διόρθωσης η οποία θα αποφορτίσει μερικώς την πολύ έντονη εικόνα που εμφανίζουν πλέον και οι εβδομαδιαίοι δείκτες. Πέρα από το ενδεχόμενο κάποιου πισωγυρίσματος η ανοδική τάση έχει πλέον επόμενο σταθμό αντίστασης τις 950 μονάδες που σηματοδοτεί το υψηλό της περυσινής χρονιάς (24 Ιανουαρίου) και είναι το σημείο από το οποίο ξεκίνησε ουσιαστικά η μεγάλη πτώση που εντάθηκε τον περυσινό Μάρτιο. Από την άλλη πλευρά η δομή της ανόδου μέχρι στιγμής έχει ικανοποιητική συστηματικότητα ως προς τα κλεισίματα και τα χαμηλά της ημέρας και το εκτιμώμενο βραχυπρόθεσμο πέρας την όποιας διόρθωσης εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί κοντά στις 870 μονάδες διατηρώντας ανοδικά ανέπαφες τις χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.