Απώλειες 1,97% για το Χρηματιστήριο στην εβδομάδα με «βαρίδι» τον τραπεζικό κλάδο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες 1,97% για το Χρηματιστήριο στην εβδομάδα με «βαρίδι» τον τραπεζικό κλάδο
Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,97% ο FTSE 25 1,99% και ο τραπεζικός 3,95%. Σωρευτικές απώλειες 28,13% για την Τρ. Πειραιώς στην εβδομάδα.

Με βαριές απώλειες έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο «πιάνοντας το νήμα» από την Πέμπτη και το sell off που ξεκίνησε από την Πειραιώς και πέρασε σε μεγάλο μέρος του ταμπλό με βίαιες ρευστοποιήσεις σαφώς στις τράπεζες.

Έτσι, την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,36% στις 833,07 μονάδες με τον τζίρο στα 214,59 εκατ. ευρώ. Απώλειες 1,99% κατέγραψε ο FTSE 25 στις 2.004 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε ήδη από χθες στο μάτι του κυκλώνα καταγράφοντας απώλειες 3,43% στις 521 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,97% ο FTSE 25 1,99% και ο τραπεζικός 3,95%.

Η Τρ. Πειραιώς συνέχισε τη βουτιά που μετά το -22% χθες σήμερα έκλεισε στο -21,95% με σωρευτικές απώλειες για την εβδομάδα στο 28,13% φτάνοντας σε χαμηλό 52 εβδομάδων. Ωστόσο παρότι η μετοχή της Πειραιώς με το πλάνο της ΑΜΚ με reverse split 16,5 προς 1 θα αξίζει θεωρητικά πολύ χαμηλότερα από τα 0,53 λεπτά που έκλεισε έγιναν κινήσεις που περιόρισαν το σενάριο του limit down.

Η Eurobank ακολούθησε διολισθαίνοντας κατά 2,51%, η Alpha Bank 2,37% και η ΕΤΕ 2,57%. Οι επενδυτές φάνηκαν να κινούνται και να βρίσκουν πατήματα και άμυνες σε πιο «ασφαλείς» τίτλους όπως της ΔΕΗ της Cenergy της Μυτιληναίος και της Κρι Κρι που κατέγραψαν άνοδο που ξεπέρασε το 1%.

Τα συνολικά πακέτα που άλλαξαν χέρια έφτασαν τα 61,09 εκατ. ευρώ με αυτό της Τέρνα Ενεργειακής εκ των δύο να καλύπτει τα 45,8 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλα πακέτα που ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ έφυγαν από την Τρ. Πειραιώς.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα καθώς μετά το βασικό κεφάλαιο της ΑΜΚ της Πειραιώς που προκάλεσε νευρικότητα σε όλη την αγορά ακολούθησε η τριπλή λήξη των παραγώγων αλλά και αναδιαρθρώσεις στους δείκτες FTSE/Russell και Stoxx.

Παράλληλα οι ξένοι επενδυτές εμφάνισαν εκροές ύψους 8,8 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, ενώ οι Έλληνες επενδυτές εισροές 8,7εκατ. ευρώ. Οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν το 51,1% των συναλλαγών τον Φεβρουάριο από 45.6% τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη επικεφαλής αναλυτή της Beta Χρηματιστηριακής «η ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς μονοπώλησε το ενδιαφέρον την εβδομάδα που πέρασε στο ΧΑ. Η έντονη φημολογία γύρω από την τιμή στην οποία θα αντληθούν τα νέα κεφάλαια εκτός από την σημαντική πίεση στην μετοχή της τράπεζας άλλαξε το κλίμα οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις που σταδιακά επηρέασαν όλο το ταμπλό της αγοράς.

Παρά την επιτυχή άντληση 2,5 δις ευρώ σε κρατικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας και κάποια καλά αποτελέσματα έτους από τις εισηγμένες (Cenergy, Πετρόπουλος, Viohalco) το κλίμα μεταβλητότητας διατηρήθηκε έως το τέλος της εβδομάδας προϊδεάζοντας για την συνέχεια. Φαίνεται ότι υπό τηςπαρούσες συνθήκες ησυνέχιση της ανοδικής τάσης περνάει μέσα από τον περιορισμό της διακυμανσημότητας των τραπεζικών μετοχών και δη της Τράπεζας Πειραιώς καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαφοροποιηθεί το συστημικό γκρουπ όταν η μεταβλητότητα πατάει σε διψήφιο ποσοστό. Το ζητούμενο επομένως είναι η διευκρίνηση ή ο περιορισμός των σεναρίων που αυτή την στιγμή κάνουν το γύρο της αγοράς δεδομένου ότι το διάστημα που μεσολαβεί έως τον Απρίλιο σε όρους χρηματιστηριακού χρόνου είναι εξαιρετικά μεγάλο, οι δε συνθήκες lockdown σε διάφορους οικονομικούς κλάδους δεν φαίνεται να αποκλιμακώνονται άμεσα. Τεχνικά,ο Γενικός Δείκτης μετά από έξι εβδομάδες ανόδου και αφού κατέγραψε νέο υψηλό13 μηνών στην συνεδρίαση της Τετάρτης υποχώρησε γρήγορα προς τις 830 μονάδες. Στα θετικά των ημερών της διόρθωσης είναι η αποφόρτιση της υπεραγορασμένης εικόνας των ταλαντωτών μετά από ένα τριήμερο συνεχών πωλήσεων. Λόγω της ταχύτητας της ανόδου που προηγήθηκε αλλά και της κλίσης της ανόδου τα κομβικά σημεία της τάσης απέχουν 30 μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα.

Οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών κινούνται ανοδικά στο εύρος 802/794 μονάδες, επίπεδο το οποίο συνιστά και την πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη. Προς το παρόν η πτώση έχει χαρακτηριστικά διόρθωσης καθώς και ο MACD φαίνεται να επιμένει ανοδικά ακόμα και στο ενδεχόμενο υποχώρησης προς τα επίπεδα στήριξης.

Σε αυτό το επίπεδο φαίνεται να συνηγορεί και η πλαγιοανοδική γραμμή στήριξης που διέρχεται από τις 726 και 777 μονάδες. Η ένταση με την οποία η αγορά θα βρει «πάτημα» στο εν λόγω επίπεδο θα προσδιορίσει και το χαρακτήρα της κίνησης από τις 861 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα παραμένει αισιόδοξη τα δεδομένα θα αλλάξουν μόνο σε ενδεχόμενη διάσπαση και κλείσιμο κάτω από τις 800 μονάδες. Συμπερασματικά θα αναμέναμε την συνέχιση των ταλαντώσεων που προκαλούν τα τραπεζικά απόνερα στις επόμενες συνεδριάσεις, ενδεχομένως σε πιο μικρή έκταση καθώς ο κλάδος έχει ισχυρό αποτύπωμα στην διαμόρφωση της ψυχολογίας και ακολούθως στην τάση της Αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider