Μεγάλη πτώση για τη Wall Street την Πέμπτη - Ξανά στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τα ομόλογα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλη πτώση για τη Wall Street την Πέμπτη - Ξανά στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τα ομόλογα
Προβληματισμός για το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ. Αρνητικός πρωταγωνιστής οι ενεργειακές μετοχές, σε χαμηλά 3 εβδομάδων βρέθηκε ο Nasdaq στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Σημαντικότατες απώλειες καταγράφηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο για την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν εκ νέου ανήσυχοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ένα 24ωρο μετά από τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Οι εκτιμήσεις της Fed για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ και οι δηλώσεις του διοικητή της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, δεν ήταν αρκετές για να κάμψουν τις πιέσεις στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.

Η απόδοση στον 10ετές κρατικό τίτλο της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου κινήθηκε πάνω από το 1,7%, ενώ στο αμερικανικό 30ετές ομόλογο ξεπέρασε το 2,5%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2019.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των ενεργειακών εταιριών μετά από τη μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones έχασε 0,46% ή 153,07 μονάδες στις 32.862 μονάδες.

Ο S&P 500 διολίσθησε 1,45% ή 57,77 μονάδες στις 3.916 μονάδες.

Ο Nasdaq «γκρεμίστηκε» 3,02% ή409.03 μονάδες στις 13.116 μονάδες, στη χειρότερη ημερήσια απόδοση των τελευταίων 3 εβδομάδων.

Στα οικονομικά δεδομένα της μέρας, απρόσμενη άνοδο κατέγραψαν την εβδομάδα έως τις 13 Μαρτίου οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, φτάνοντας τις 770.000, καθώς η αγορά εργασίας προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού που άφησε 22 εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς δουλειά πριν από έναν χρόνο.

Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών οι οποίοι τις τοποθετούσαν στις 700.000.

Εξάλλου, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας που καταρτίζει το παράρτημα της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στην κρίσιμη οικονομικά πολιτεία της Φιλαδέλφεια για τον Μάρτιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο δείκτης της Philly Fed διαμορφώθηκε στις 51,8 μονάδες για τον τρέχοντα μήνα έναντι 23,1 μονάδων τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν μια μέτρηση στις 22 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider