Χρηματιστήριο: Τρεις ΑΜΚ δίνουν «τόνο» στο ταμπλό και «πόντους» σε τράπεζες, μεταφορές/τουρισμό, υποδομές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Τρεις ΑΜΚ δίνουν «τόνο» στο ταμπλό και «πόντους» σε τράπεζες, μεταφορές/τουρισμό, υποδομές
Με ορίζοντα λογικά το αργότερο έως τον Ιούνιο, θα έχουν ολοκληρωθεί αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους σχεδόν 1,2 δις ευρώ.

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μεγάλες, κρίσιμες και εμβληματικές υπό μία έννοια αυξήσεις κεφαλαίου δρομολογούνται από τρεις αντίστοιχους εισηγμένους επιχειρηματικούς ομίλους, μεγάλου βεληνεκούς και ιδιαίτερης σημασίας για τον κλάδο που δραστηριοποιούνται αλλά και για γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Με ορίζοντα λογικά το αργότερο έως τον Ιούνιο, ενδεχομένως και νωρίτερα για κάποια από τις περιπτώσεις, θα έχουν ολοκληρωθεί αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους σχεδόν 1,2 δις ευρώ. Πρόκειται για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, την κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean, προϋπόθεση για την πρόσθετη κρατική στήριξη, αλλά και την σημαντική αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.

Προφανώς και τα «βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα» στις διεργασίες που σχετίζονται με την επερχόμενη ΑΜΚ της Πειραιώς, ύψους περίπου 1 δις ευρώ, με συμβούλους την Goldman Sachs και την UBS, με τους αναλυτές να θεωρούν δεδομένη την παρουσία των ιδιωτικών κεφαλαίων και των ξένων funds, εν αναμονή της απόφασης του ΤΧΣ για το δικό του μερίδιο (ελέγχει το 61,5%). Μια κίνηση που θα δώσει κεφαλαιακή ισχύ στην τράπεζα, θα αποκαλύψει τις προθέσεις των ξένων επενδυτών για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα γενικότερα και αναμφίβολα θα στείλει και το μήνυμα (ιδίως να υπάρξουν αλλαγές στις μετοχικές ισορροπίες υπέρ ιδιωτών) ότι υπάρχει χώρος για ιδιωτικοποιήσεις. Μένει να αποφασιστεί το ύψος, οι όροι και το χρονοδιάγραμμα από το Δ.Σ. της τράπεζας και να οριστεί το «άνοιγμα του βιβλίου προσφορών», ενώ ήδη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια περί Απριλίου.

Μέχρι τον Ιούνιο, όπως έχει από τις ίδιες της εταιρείες εννοηθεί, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου για τις δύο άλλες εισηγμένες, την Aegean Airlines και την Ελλάκτωρ. Και θεωρείται δεδομένο ότι οι εν λόγω διαδικασίες, μαζί βέβαια με την πολύ μεγαλύτερη ΑΜΚ της Πειραιώς, θα δώσουν «τόνο» στο Χρηματιστήριο και «πόντους» στους κλάδους που δραστηριοποιούνται.

Ηδη, σε σχετική γενική συνέλευση της αεροπορικής εταιρείας (στις 12/03) Aegean, «άναψε πράσινο φως» ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί ΑΜΚ ύψους 60 εκατ. ευρώ, η οποία με τη σειρά της θα ξεκλειδώσει την παροχή κρατικής ενίσχυσης ύψους 120 εκατ. ευρώ. Μένει να αποσαφηνιστούν οι όροι και το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ αλλά και αν τελικά θα υπάρξει «παράθυρο» ώστε να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Aegean νέοι μέτοχοι. Να σημειωθεί ότι τα 120 εκατ. ευρώ κρατικής στήριξης, καθώς και τα 60 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ θα προστεθούν στο ομολογιακό δάνειο 150 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η εταιρεία με τις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19. Αναμφίβολα η περίπτωση της Aegean έχει ενδιαφέρον τόσο σε στενά επιχειρηματικό επίπεδο (για την ίδια) καθώς ο κλάδος των αερομεταφορών έχει πληγεί πάρα πολύ από την πανδημία, όσο και ευρύτερα για τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία που «ποντάρει» πολλά στο «άνοιγμα» της τουριστικής αγοράς και προφανώς, στην καλύτερη χρηματοοικονομική εικόνα του βασικού αερομεταφορέας της Ελλάδας.

Για την Ελλάκτωρ, το Δ.Σ. έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση για τις 2 Απριλίου με θέμα, μεταξύ άλλων, και την κεφαλαιακή ενίσχυση της εισηγμένης κατά 120,5 εκατ. ευρώ. Εδώ υπάρχουν ισχυροί μέτοχοι, όπως οι Ολλανδοί, με μεγάλη ευχέρεια ρευστότητα, ενώ μένει να φανεί πώς θα κινηθούν οι άλλοι μετοχικοί πόλοι (π.χ. η πλευρά των εφοπλιστών με μερίδιο σχεδόν 26%). Τα κεφάλαια, σε πρώτη φάση, θα «κλείσουν τρύπες» της ΑΚΤΩΡ, ωστόσο μένει να φανεί τι θα βγάλει ο οικονομικός/διαχειριστικός έλεγχος που διενεργείται από τη νέα διοικητική ομάδα του ομίλου. Προφανώς και το θέμα της κεφαλαιακής (και όχι μόνο) θέσης της Ελλάκτωρ έχει ενδιαφέρον τόσο για τη δυνατότητα του ομίλου να διεκδικεί διαγωνισμούς και έργα, όσο και για την ευρύτερη κατάσταση στον κλάδο και στον ανταγωνισμό. Αλλωστε, έρχονται μπίζνες και διαγωνισμοί δεκάδων δις ευρώ τα επόμενα χρόνια μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς.

Πέραν αυτών των σημαντικών διεργασιών, αφενός δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλες, μικρότερου μεγέθους, κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης (π.χ. μπορεί να γίνει από την Premia Properties αλλά είτε με μετρητά, είτε με εισφορά σε είδος, είτε συνδυαστικά), αφετέρου, «χρώμα» στο ταμπλό δίνουν και οι εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις. Στις οποίες, αν βάλουμε κάτω τις κινήσεις της ΔΕΗ, της Motor Oil, της Alpha Bank ή τις εκτιμήσεις περί Μυτιληναίο, Εθνικής κ.λπ., ο λογαριασμός μπορεί να «γράψει» περί τα 2 δις ευρώ και άνω αθροιστικά. Κινήσεις που κάποιοι θεωρούν ότι «στέγνωσαν» την αγορά ή θα της στερήσουν ρευστότητα, από την άλλη όμως πλευρά, φαίνεται ότι υπάρχουν κεφάλαια διαθέσιμα προς επένδυση σε ελληνικά assets για περιπτώσεις με ενδιαφέρον και προοπτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider