Οι αποφάσεις που ελήφθησαν πριν καν συνεδριάσουν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν πριν καν συνεδριάσουν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες
Από 10 μέχρι 19 Μάρτη συνεδριάζουν τα ΔΣ τριών από τις μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη, ΕΚΤ, Fed, BoJ. Οι αποφάσεις όμως φαίνεται ότι έχουν ήδη παρθεί, μετά από όσα συνέβησαν με το sell-off της περασμένης εβδομάδας μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Παρασκευή απόγευμα, πριν καν κλείσουν 48 ώρες από το sell-off των κρατικών ομολόγων στις αγορές, ο κ. Στουρνάρας διοικητής της ΤτΕ, με συνέντευξη - που δεν είχε προαγγελθεί – μίλησε στο Reuters για την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης του PEPP.

Χθες ο κ. Ντε Γκίντος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, επανέλαβε με δηλώσεις του την ετοιμότητα της ΕΚΤ να επεκτείνει αν χρειαστεί και για όσο χρειαστεί το PEPP. Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ με δηλώσεις τους – λιγότερο σαφείς των προθέσεων της ΕΚΤ – συμπλήρωσαν την εικόνα.

Τι έχει συμβεί; Μία ματιά στον Πίνακα Νο1 βοηθάει να καταλάβει κανείς την ανατριχίλα που διαπέρασε τις αγορές και το «κίνητρο» των στελεχών της ΕΚΤ να βγουν καθησυχαστικά για τις αγορές.

insider

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών είχαν αναπηδήσει κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με τα τέλη του Ιανουαρίου αγγίζοντας το 1,61% από 1% περίπου για να καταλήξουν σπασμωδικά σήμερα στο 1,38%.

Η εκτίναξη αυτή συμπαρέσυρε τον… πλανήτη ολόκληρο, αυξάνοντας σχεδόν κατά 100% ακόμα και τις αποδόσεις των εδώ και καιρό αγκυροβολημένων κάτω από το – 0,50% γερμανικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον Πίνακα Νο1 που παρατίθεται, ο «σεισμός» αυτού του sell-off ήταν μικρότερος μόνο εκείνου που είχε ακολουθήσει τις δηλώσεις Μπερνάνκι το 2013.

Τότε που ο πρόεδρος της Fed αυτός που είχε αντιμετωπίσει την κατάρρευση του 2008, είχε «τολμήσει» να προειδοποιήσει για την ανάγκη ενός σταδιακού tapering… H συνέχεια τότε είναι γνωστή σε όλους, η Fed υποχρεώθηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών για να προλάβει καταστροφές ανεπανόρθωτες.

Αυτή την φορά – με εξαντλημένες σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες μίας λεκτικής καθησυχαστικής παρέμβασης από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη – η «απάντηση» ήρθε από ένα ισχυρό σημείο της «περιφέρειας» την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Με μία χωρίς προηγούμενο σε μέγεθος παρέμβαση «σήκωσε» από την δευτερογενή αγορά τεράστια (για τα μεγέθη της) ποσά σε μεσοπρόθεσμους τίτλους πριν ανοίξουν οι αγορές της Δύσης, στο γύρισμα της Κυριακής προς Δευτέρα και επανέλαβε την ασυνήθιστη σε όγκο παρέμβασή της λίγες ώρες μετά και στους μακροπρόθεσμους τίτλους.

insider

Όπως φαίνεται στον Πίνακα Νο2 οι συνέπειες ήταν άμεσες και ασυνήθιστα… ηχηρές για τον τρόπο παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Κίνας στην Ασία.

Το μήνυμα στις αγορές αυτή την φορά – λόγω συγκυρίας - στάλθηκε από την Αυστραλία και όχι από την Ουάσιγκτον, την Φρανκφούρτη ή το Λονδίνο. Αλλά στάλθηκε και ήταν απολύτως σαφές: Το QE είναι το μοναδικό εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι και θα χρησιμοποιηθεί όσο και όποτε χρειάζεται…

Αυτό το μήνυμα ανέλαβαν να «εξηγήσουν», τα κρίσιμα 24ωρα από την Παρασκευή μέχρι και χθες, τόσο ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Ντε Γκίντος, όσο και τα άλλα στελέχη της ΕΚΤ και της Fed με δηλώσεις τους αυτές τις τελευταίες ημέρες.

Τις «επίσημες» εξηγήσεις θα τις ακούσουμε στο δεκαήμερο που έρχεται από τις 10 μέχρι τις 19 Μαρτίου από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες της EKT, της Fed και της BoJ.

Μπορεί όμως ο κίνδυνος να αντιμετωπίσθηκε και αυτή την φορά, αλλά το ερώτημα παραμένει ανοικτό, δηλαδή οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν έχουν τίποτα άλλο στα χέρια τους εκτός από το QE και τα εθνικά τυπογραφεία;

Αν δεν υπάρξει τίποτα «νέο» στο τραπέζι μετά το επικείμενο κρίσιμο δεκαήμερο, τότε αυτό που έγινε την περασμένη εβδομάδα μπορεί να το δει κανείς μόνο σαν ένα «συννεφάκι» που ανοίγει τον δρόμο για την πραγματική καταιγίδα…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider