Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές - Συνεχίζεται η νευρικότητα για την πορεία του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές - Συνεχίζεται η νευρικότητα για την πορεία του πληθωρισμού
Με μεικτά πρόσημα και αρκετή νευρικότητα έκλεισαν την Τρίτη τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις ευρωπαϊκές τεχνολογικές μετοχές να ακολουθούν κατά πόδας τις αντίστοιχες τους σε Ασία και Αμερική, και τους φόβους για την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων.

Με μεικτά πρόσημα και αρκετή νευρικότητα έκλεισαν την Τρίτη τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις τεχνολογικές μετοχές να ακολουθούν κατά πόδας τις αντίστοιχες τους σε Ασία και Αμερική, και τους φόβους για την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Stoxx 600 έκλεισε με -0,42%, στις 411 μονάδες, αν και βρέθηκε να κινείται και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,21% στις 6.626 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 0,62% στις 13.863 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 0,22% στις 5.779 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο είχε απώλειες 0,35% στις 22.928 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 1,71% στις 8.251 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναλυτές ισχυρίζονται πως το περιεχόμενο των δηλώσεων του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ για την κατάσταση της οικονομίας, θα καθορίσει το διεθνές επενδυτικό κλίμα για όλη την εβδομάδα με την προσοχή όλων να είναι στραμμένη σε πληθωρισμό και επιτόκια.

Στο ίδιο πεδίο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Δευτέρα πως η τράπεζα εξετάζει προσεκτικά την εξέλιξη των μακροπρόθεσμων ονομαστικών ομολογιακών αποδόσεων.

Εντωμεταξύ, στο 0,9% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης για το Ιανουάριο, ενισχυμένος από το 0,3% το Δεκέμβριο του 2020 και από τον 1,4% του Ιανουαρίου του 2020, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός στη ζώνη των χωρών του ευρώ ανήλθε στο 0,2%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 1,2% τον Ιανουάριο, από 0,3% τον Δεκέμβριο. Τον Ιανουάριο του 2020 είχε διαμορφωθεί στο 1,7%.

Στο πιο χαμηλό σημείο ήταν ο ετήσιος πληθωρισμός σε Ελλάδα (-2,4%), Σλοβενία (-0,9%) και Κύπρο (-0,8%).

Στο πιο υψηλό ήταν η Πολωνία (3,6%), η Ουγγαρία (2,9%) και η Τσεχία (2,2%).

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία ανήλθε στο 5,1%, με ετήσια αύξηση 1,3% και με άνοδο 0,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, κοντά σε υψηλό 5ετίας, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ακόμα, ανακοινώθηκαν 599.000 κενές θέσεις εργασίας για το διάστημα Νοεμβρίου - Ιανουαρίου, αυξημένες κατά 64.000 σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider