Καλπάζουν τα κρυπτονομίσματα - Στα 735 δισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση Bitcoin, Ethereum και Tether

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλπάζουν τα κρυπτονομίσματα - Στα 735 δισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση Bitcoin, Ethereum και Tether
Η κεφαλαιοποίηση των τριών βασικών κρυπτονομισμάτων ενισχύθηκε κατά 45% μέσα στον πρώτο μήνα του 2021Τον Ιανουάριο καταγράφηκε και ρεκόρ όλων των εποχών όσον αφορά τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών τους. Την πιο εντυπωσιακή μηνιαία αύξηση κεφαλαιοποίησης είχε το Ethereum και ημερήσιου όγκου συναλλαγών το Tether.

Ισχυρή μεγέθυνση παρουσιάζει η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων, με την πανδημική κρίση να συνεχίζει να λειτουργεί ως «καύσιμο» στο σερί των αλλεπάλληλων ρεκόρ των τιμών τους και στο ξεκίνημα του 2021.

Μετά τις θεαματικές τους επιδόσεις στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, κατά την οποία τα κρυπτονομίσματα αντιμετωπίστηκαν ως καταφύγιο στην κρίση, και οι πρώτες εβδομάδες του 2021 συνεχίζουν στο μοτίβο της δυναμικής ανάπτυξής τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Finaria, η συνολική κεφαλαιοποίηση Bitcoin, Ethereum και Tether – των τριών κύριων κρυπτονομισμάτων -, ενισχύθηκε κατά 45% σε ένα μήνα, ξεπερνώντας την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου τα 735 δισ. δολάρια.

Τον Δεκέμβριο 2020 η κεφαλαιοποίηση Bitcoin, Ethereum και Tether είχε διαμορφωθεί στα 511,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 235% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της CoinMarketCap.

Παρά την εκρηκτική άνοδο που είχαν ήδη καταγράψει, οι πρώτες κιόλας εβδομάδες του 2021 πρόσθεσαν αθροιστικά στην κεφαλαιοποίηση των τριών βασικών κρυπτονομισμάτων 228 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η κεφαλαιοποίηση του μεγαλύτερου παγκοσμίως ψηφιακού νομίσματος, του Bitcoin, ενισχύθηκε κατά 35% σε ένα μήνα, φτάνοντας 565,7 δισ. δολ. την περασμένη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι το Bitcoin έφτασε στα 42.000 δολάρια τον περασμένο μήνα, ενώ τώρα κινείται πέριξ των 38.000 δολαρίων.

Το κρυπτονόμισμα, πάντως, που είχε την πιο εντυπωσιακή αύξηση της κεφαλαιοποίησής του τις πρώτες εβδομάδες του 2021, ήταν το Ethereum. Η άνοδος στην τιμή του δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος παγκοσμίως, έφερε την κεφαλαιοποίησή του τον Ιανουάριο στα περίπου 77 δις. δολ., με άλμα 111% μέσα σε ένα μήνα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι την περασμένη εβδομάδα, η κεφαλαιοποίηση του Ethereum διαμορφώθηκε στα 145,6 δισ. δολάρια. Χθες η τιμή του Ethereum κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό, στα 1.741 δολάρια.

Όσο για τα κρυπτονομίσματα Tether, η κεφαλαιοποίησή τους ενισχύθηκε κατά 27% από τον Δεκέμβριο, φτάνοντας τα 25,2 δις. δολ. την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Εκτός, όμως, από την θεματική άνοδο των τιμών και της κεφαλαιοποίησής τους, τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα διεθνώς κατέγραψαν τον Ιανουάριο και ρεκόρ όλων των εποχών όσον αφορά τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών τους.

Πιάνοντας την κορυφή των 106,6 δισ. δολ. σε ημερήσιο όγκο διαπραγμάτευσης στις 12 Ιανουαρίου, ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών στο Bitcoin διαμορφώθηκε στα 78 δισ. δολ. την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, καταγράφοντας μηνιαία αύξηση σχεδόν 20% και ετήσια, από τον Ιανουάριο του 2020, κατά 168%.

Τα στοιχεία της CoinMarketCap δείχνουν ότι το Ethereum έκανε το all-time high στις ημερήσιες συναλλαγές του στις 4 Ιανουαρίου, οπότε κατέγραψε ημερήσιο όγκο συναλλαγών 59 δισ. δολ. Αν και το νούμερο αυτό υποχώρησε στα 39,6 δισ. δολ. την περασμένη εβδομάδα, εξακολουθεί να αποτυπώνει μία μηνιαία αύξηση της τάξεως του 20% στον όγκο ημερήσιων συναλλαγών, ο οποίος σε ετήσια βάση καταγράφει αύξηση 232%.

Οι στατιστικές δείχνουν, τέλος, ότι το Tether ήταν το πιο δημοφιλές στις συναλλαγές του Ιανουαρίου, με ημερήσιο όγκο συναλλαγών την τελευταία εβδομάδα στα 108,6 δισ. δολ., αυξημένο κατά 11% σε ένα μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider