Ο κορονοϊός «καταπόντισε» τις προμήθειες μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κορονοϊός «καταπόντισε» τις προμήθειες μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών
Σε επίπεδο εξαμήνου το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών καταγράφει σημαντική πτώση 35% με τα κεφάλαια που είχαν επενδυθεί το 2019 να έχουν σε σημαντικό βαθμό αποχωρήσει.

Σε πόλεμο τιμών για «άγρα πελατών» έχουν επιδοθεί μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς η καθήλωση του τζίρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω της κρίσης του κορονοϊού, έχει ανατρέψει τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί στα μέσα της προηγούμενης χρονιάς.

Σε επίπεδο εξαμήνου το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών καταγράφει σημαντική πτώση 35% με τα κεφάλαια που είχαν επενδυθεί το 2019 να έχουν σε σημαντικό βαθμό αποχωρήσει, κάτι που είναι ιδιαιτέρως εμφανές στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών τους τελευταίους έξι μήνες καταγράφει αθροιστική πτώση 62%, ενώ οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές των τραπεζών δεν προσφέρονται για αισιόδοξα μηνύματα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες, τραπεζικές και μη, «σκοτώνουν» τις τιμές των προμηθειών τους προκειμένου να προσελκύσουν μεγάλους πελάτες. Και μπορεί αυτές οι χρηματιστηριακές εταιρείες να έχουν να επιδείξουν σημαντικό τζίρο το τελευταίο τρίμηνο, αλλά όταν έρθει η ώρα της ανακοίνωσης των οικονομικών του καταστάσεων το αποτέλεσμα δεν θα είναι αντίστοιχο, καθώς έχουν βρεθεί σε ένα σημείο που οδεύουν συναλλαγές σχεδόν «τζάμπα».

Το μοντέλο αυτό ζημιώνει τις χρηματιστηριακές εταιρείες

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η όδευση εντολών για μεγάλους ξένους πελάτες έχει το θετικό πως κάποιος μπορεί να παρακολουθεί την τάση και τον τρόπο τοποθέτησης των κεφαλαίων των εν λόγω επενδυτών και να κάνει παράλληλο trading.

Πάντως, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έχει αποδειχτεί ότι το μοντέλο αυτό ζημιώνει τις χρηματιστηριακές εταιρείες και το μόνο που αποκομίζουν είναι βραχυπρόθεσμη αναγνωρισιμότητα και πρόσκαιρη δημοσιότητα, καθώς φιγουράρουν για κάποιο διάστημα στις πρώτες θέσεις στην σχετική κατάταξη των χρηματιστηριακών.

Αναμφίβολα από αυτή την πρακτική κερδισμένοι βγαίνουν οι μεγάλοι πελάτες το χρηματιστηριακών εταιρειών, που ειδικά το τελευταίο διάστημα κερδίζουν σημαντικά από τον ανταγωνισμό των εγχώριων εταιρειών, καθώς οι προμήθειες που πληρώνουν έχουν μειωθεί ακόμη και κατά 80%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider