Στο τραπέζι ξανά η κατάργηση του αγγελιόσημου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο τραπέζι ξανά η κατάργηση του αγγελιόσημου

To αγκάθι των φόρων υπερ τρίτων βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση. Την ίδια ώρα που κορυφώνεται ο "κλεφτοπόλεμος" μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για την εξεύρεση των ισοδυνάμων που θα αποτρέψουν την επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οι "θεσμοί" ανοίγουν νέα μέτωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ έχει θέσει επι τάπητος το ζήτημα της κατάργησης των φόρων υπερ τρίτων και κυρίως του αγγελιόσημου (το οποίο ενέχει θέση εργοδοτικής εισφοράς για τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ) προκειμένου να κλείσει η πρώτη διαπραγμάτευση.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στη συμφωνία του Ιουλίου να καταργηθεί το σύνολο σχεδόν των φόρων υπερ τρίτων οι οποίοι σύμφωνα με την αντίληψη των δανειστών μας επιβαρύνουν την οικονομία και δημιουργούν συνθήκες στρέβλωσης στον ανταγωνισμό. Ετσι, παρόλο που στο οικονομικό επιτελείο υπήρχε η προσδοκία ότι η υλοποιήση της σχετικής δέσμευσης χρονικά θα μετατείθετο στο εγγύς μέλλον , απ΄ότι φαίνεται οι εκρόσωποι των δανειστών ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει μαζί με το πακέτο των ασφαλιστικών ρυθμίσεων στην πλήρη κατάργηση των συγκεκριμένων φόρων. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ισχυρές πιέσεις κυρίως στο χώρο του τύπου καθώς η κατάργηση του αγγελιοσήμου θα επιβαρύνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας των χειμαζόμενων επιχειρήσεων με τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορέςν οι οποίες φθάνουν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ολα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι οι δανειστές δείχνουν προς την κυβέρνηση περιορισμένη (αν όχι μηδενική) ανοχή , απαιτώντας με κάθε τρόπο να εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις τα σκληρά μέτρα τα οποία η ίδια υπέγραψε το καλοκαίρι. Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το κοινωνικό κόστος των μέτρων που είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει σύμφωνα με τις δεσμεύεις του μνημονίου.

Οι προθεσμίες πιέζουν πλέον ασφυκτικά καθώς αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση (review) της οικονομίας μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, διακυβεύται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με απλά λόγια το Δημόσιο δεν θα έχει στη διάθεση του τα κεφάλαια που απαιτούνται (σ.σ υπολογίζονται τελικά σε 6 με 8 δισ.ευρω) προκειμένου να συμμετάσχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίων των τραπεζών.

Το "κρίσιμο" Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας στην καλύτερη περίπτωση θα ανοίξει το δρόμο για το δεύτερο μέρος των προαπαιτούμενων με το οποίο ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Ετσι ακόμη και αν αποδεσμευτεί τελικά η πρώτη δόση των 2 δισ.ευρω (εξελιξη που προυποθέτει συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση) το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με ανοικτά μέτωπα υψηλού κινδύνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider