Πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα των ζωικών προϊόντων αποτελεί η αύξηση κατά 44,2% τους ενεργειακού κόστους παραγωγής κατά την πενταετία 2009-2013 σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτη Πεβερέτο.

Ο κ. Πεβερέτος, μιλώντας την Πέμπτη  στο πανελλήνιο συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ και τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στην Αθήνα, στο Ζάππειο, δήλωσε ότι το κόστος παραγωγής για τα ζωικά προϊόντα είναι πολύ υψηλό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειονεκτούν ανταγωνιστικά, ιδιαίτερα το κόστος των ζωοτροφών (αποτελεί το 70% περίπου του συνολικού κόστους λειτουργίας της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης) και της ενέργειας.

 «Μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών εισροών στη γεωργική παραγωγή η δαπάνη για τις ζωοτροφές αυξήθηκε κατά 11,4% περίπου σε μια πενταετία, και έφθασε το 2013 στο ύψος των 1,8 δις ευρώ. Αλλά και το κόστος της ενέργειας που αποτελεί το 24% περίπου του συνολικού κόστους αγροτικής παραγωγής, αυξήθηκε στην πενταετία 2009-2013 κατά 44,2%, υπερβαίνοντας το 2014 το επίπεδο του 1,2 δισ. ευρώ», ανέφερε σχετικά ο κ. Πεβέρετος.

Σαφάρι στα «χωράφια» των αγροτών από τη ΔΕΗ

Ελέγχους στα συμβόλαια που εμπίπτουν σε ειδικό καθεστώς για 40% φθηνότερο ρεύμα και αφορούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ξεκινά η ΔΕΗ προκειμένου να εντοπίσει αγρότες «μαϊμού» οι οποίοι απολαμβάνουν καταχρηστικά την προνομιακή τιμή. Το θέμα πυροδότησε μεταξύ άλλων η «παράλειψη» αποστολής δικαιολογητικών από την πλευρά τουλάχιστον 30.000 αγροτών. Υπενθυμίζεται ότι ήδη 160.000 δικαιούχοι αγροτικού ρεύματος έχουν αποστείλει τα δικαιολογητικά τους και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση των στοιχείων προκειμένου η επιχείρηση να αποφανθεί για το ποιοι τελικά θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν φθηνό ρεύμα.