Νέες πιέσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ασκούν προς τις ευρωπαϊκές χώρες οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.  Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η αναδιάρθρωση του χρέους έχει τεθεί και ως προϋπόθεση του ΔΝΤ προκειμένου να εξακολουθήσει να δίνει χρήματα στην Ελλάδα. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη μείωση των επιτοκίων και την επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων ενώ σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το πρακτορείο,  η συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η έκκληση του Αναπληρωτή Γενικού Δ/ντή του ΔΝΤ, David Lipton, ο οποίος πριν από δύο ημέρες κάλεσε τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να δεσμευθούν με στοιχεία και αριθμούς για την αναδιάρθρωση του χρέους καθώς οι θεωρητικές δεσμεύσεις δεν εξυπηρετούν σε κάτι, όπως ανέφερε.  

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, οι εκκλήσεις αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προσκρούουν σε πολιτικούς σκοπέλους εντός της Ευρωζώνης. Όπως αναφέρει ο ο Andrea Montanino, διευθυντής του παγκόσμιου επιχειρηματικού και οικονομικού προγράμματος στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον, «οι Ευρωπαίου προτιμούν να μην προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους για πολλούς λόγους, κυρίως πολιτικούς» και συμπληρώνει ότι όταν η Ελλάδα συμφώνησε με το ΔΝΤ για τα 28 δις. ευρώ το 2012, υπήρχε ρητή πρόβλεψη ελάφρυνσης του χρέους και αυτή η δέσμευση ήταν βαρύνουσας σημασίας προκειμένου η Ελλάδα να κερδίσει την υποστήριξη κρατών που ήταν εκτός Ευρώπης.