«Έχουμε θωρακιστεί επαρκώς για το 2016, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση των υψηλών διακυμάνσεων στις τιμές των μετάλλων με αντιστάθμιση(hedging)».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, τονίζοντας ότι ο Όμιλος κατάφερε το κόστος αλουμινίου το 2016, να είναι χαμηλότερο από το 2005, όταν εξαγόρασε το Αλουμίνιο της Ελλάδος. Το επίτευγμα αυτό τόνισε ο ίδιος, έγινε πραγματικότητα όχι μόνο με ευχολόγια αλλά και με την εφαρμογή ενός προγράμματος επενδύσεων που έφτασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ και το πρόγραμμα «ΜΕΛΛΟΝ» για τη μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2013.

Αναφορικά με την εξέλιξη των μεγεθών στο Αλουμίνιο, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι λόγω της κατάστασης της αγοράς, αναμένεται μια μείωση στα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου σε σχέση με το πρώτο.Ωστόσο όπως είπε, από το πρώτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται ανάκαμψη της κερδοφορίας του τομέα, κυρίως λόγω εφαρμογής του νέου προγράμματος "Excellence" που στοχεύει στην διατήρηση στην ανταγωνιστικότητα και της αναμενόμενης πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά στην ΜΕΤΚΑ, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι συνεχίζει με επίκεντρο τη διεθνή της πορεία σε μια αγορά που συνεχίζει να διέρχεται κρίση. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ένα νέο έργο στο Puerto Rico από τη METKA EGN, το μικτό σχήμα της ΜΕΤΚΑ με τον Όμιλο ΕΓΝΑΤΙΑ. To 3o τρίμηνο του 2015 η οικονομική επίδοση της ΜΕΤΚΑ αναμένεται μειωμένη, ωστόσο θα ανακάμψει το 4ο τρίμηνο με συνολικά ικανοποιητικά αποτελέσματα για το έτος.

Έτος σταθμός αναμένεται το 2016 για τον κλάδο της ενέργειας, λόγω των τιμών φυσικού αερίου και των προωθούμενων αλλαγών στην αγορά. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2016 η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως ανταγωνιστική έναντι της λιγνιτικής, γεγονός που καθιστά τις μονάδες φυσικού αερίου πολύ πιο ελκυστικές. Σημειώνεται ότι ο όμιλος ελέγχει τρεις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος περίπου 1.300 μεγαβάτ με καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ μέσω μικτής εταιρείας με την Μότορ Όιλ, είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής ανεξάρτητος εισαγωγέας και προμηθευτής φυσικού αερίου.