Schulz: Ανεπαρκής η χρηματική στήριξη προς την Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Schulz: Ανεπαρκής η χρηματική στήριξη προς την Ελλάδα

Ανεπαρκή χαρακτήρισε τη χρηματική στήριξη προς την Ελλάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Sculz, μετά το πέρας της συνάντησης με τον έλληνα πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ χαιρέτισε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς την Ελλάδα, η οποία πλήττεται από την προσφυγική κρίση, την ώρα που καλείται να αντιμετωπίσει και τα δικά της οικονομικά προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα».

Χαιρετίζοντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, έκανε ειδική μνεία και στην εμπλοκή της Τουρκίας, σημειώνοντας πως και η Άγκυρα πρέπει να στηριχθεί τόσο οικονομικά, όσο και υλικοτεχνικά προκειμένου από κοινού να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η αμοιβαία συνεργασία απαιτεί ορισμένους κανόνες από την πλευρά της Τουρκίας.

Δίκαια χαρακτήρισε και τα αιτήματα της Ελλάδας, σχετικά με την περαιτέρω οικονομική στήριξη, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς και έσπευσε να δεσμευτεί πως θα μεταφέρει την πρόταση αυτή και στον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker».

Όσον αφορά την πρόταση για συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Schulz σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφές με την Κομισιόν, η οποία είναι υπέρ της δημοκρατικής ενίσχυσης της τρόικας. «Θα χρειαστούν ορισμένες εβδομάδες, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε θετική κατάληξη» σημείωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Κάλεσμα στην Ευρώπη να δείξει στη χώρα μας την ίδια αλληλεγγύη με εκείνη που δείχνει η Ελλάδα στους πρόσφυγες απηύθυνε από πλευράς του ο Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ενώ τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε απαράδεκτες απαιτήσεις, όπως η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Την ίδια στιγμή που εμείς κάνουμε το καθήκον μας, δεχόμαστε πιέσεις και παράλογες απαιτήσεις για να άρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα διεκδικήσει την ίδια αλληλλεγγύη που δείχνει η ίδια για το προσφυγικό.

«Πρέπει να δούμε ζητήματα που εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής. Τη στιγμή που οι νησιώτες ανοίγουν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα σημείωσε πως στην Ελλάδα δοκιμάζεται αυτές τις μέρες το πρόσωπο της Ευρώπης και πως η χώρα μας έχει αναλάβει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της. «Είμαστε χώρα εμπροσθοφυλακής στις προσφυγικές ροές αλλα και μια χώρα που έχει να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση που έχει δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στο εσωτερικό της».

«Σηκώνουμε το βάρος αυτής της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα έχουμε την περηφάνεια με τη στάση των πολιτών μας να συνεισφέρουμε και σε αυτό που ονομάζω διάσωση του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης», είπε, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να αναζητηθούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, που, όπως τόνισε, είναι κοινό πρόβλημα.

O κατάλογος του πόνου στο Αιγαίο ολοένα και μεγαλώνει και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για συλλογική αφύπνιση και χάραξη κοινής στρατηγικής συνεργασίας για να αντιμετωπίσουμε την τραγωδία που εξελίσσεται, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος ανέφερε ότι στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα συζητήσει για την ουσιαστική συνεργασία Τουρκίας - Ε.Ε. στο προσφυγικό, ενώ επανέλαβε ότι απαιτείται συγκροτημένη διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη και ταυτόχρονα η μετεγκατάσταση στην Ε.Ε. για όσους πρόσφυγες έχουν ήδη περάσει στην Ελλάδα.

Η συνάντηση του κ. Schulz με τον κ. Τσίπρα ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί και αρχικά παρευρέθηκαν και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου J. Asselborn καθώς και τον Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο θέμα της διαχείρηση των προσφυγικών ροών.

Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έφτασε στην Αθήνα νωρίς το πρωΐ της Τετάρτης υπεδέχθη στο αεροδρόμιο αντιπροσωπεία της κυβερνησης με επικεφαλής των πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Κατά την άφιξή του ο κ. Schulz παρακολούθησε μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου J. Asselborn, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και την εκδήλωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την χώρα μας στο Λουξεμβούργο.

Στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στη χώρα μας αναμένεται να επιισκεφθεί και τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα και στην Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκο Ξυδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα θα επισκεφτεί στις 11:30 το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Στο συγκεκριμένο χώρο θα γίνει και μια μικρή εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών.

Για τη συνέχεια ο κ. Schulz συνοδευόμενος από τον Νίκο Ξυδάκη και τον Γιάννη Μουζάλα θα επισκεφθεί στις 12:30 το κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Μυτιλήνη για να διαπιστώσουν τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής της Μόριας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχές αλλά και η τοπική κοινωνία. Η Λέσβος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής ροής αφού με βάση τα επίσημα στοιχεία μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν εισέλθει συνολικά περισσότεροι από 300.000 πρόσφυγες.

Tσίπρας: Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο

Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου που ντροπιάζει τον πολιτισμό, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τελετής το πρωί της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, με αφορμή την αναχώρηση τριάντα μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ, για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες είναι μια σταγόνα στον ωκεανό», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και μετά ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης».

Τελετή για την πρώτη επίσημη μετεγκατάσταση προσφύγων

Το πρόγραμμα της οργανωμένης, συντεταγμένης και με ασφάλεια μετεγκατάστασης (relocation) προσφύγων από τη χώρα μας τέθηκε για πρώτη φορά σήμερα σε ισχύ.

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, από όπου αναχώρησαν 30 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ για το Λουξεμβούργο, παρεβρέθησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Schulz, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου J. Asselborn ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Η εκδήλωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Ουσιαστικό γιατί η μετεγκατάσταση των 30 προσφύγων γίνεται σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατά προτεραιότητα μετεγκατάσταση ευάλωτων προσφύγων. Έχει και συμβολικό χαρακτήρα, γιατί συνιστά ένα μήνυμα για την ανάγκη ταχύτερης και τολμηρότερης ενεργοποίησης της ΕΕ με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Το πρόγραμμα Μετεγκατάστασης της ΕΕ, αφορά τη μεταφορά ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας (ασύλου και επικουρικής προστασίας) από ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο άλλο. Είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης που έχει στόχο την πιο δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider