Οικονομικά κίνητρα, δώρα, ακόμη και φοροαπαλλαγές προς τους καταναλωτές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ενθαρρύνει τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή.

Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι πολίτες να κάνουν συναλλαγές με κάρτες, είτε πιστωτικές είτε χρεωστικές ή ακόμη και προπληρωμένες, προκειμένου να δηλώνονται αυτόματα στην εφορία. Και, για να «πείσει» τους φορολογούμενους, έχει ήδη βάλει στο τραπέζι μια σειρά από «δώρα», που ξεκινούν από φοροαπαλλαγές και φτάνουν μέχρι επιστροφή χρημάτων ή ακόμη και κληρώσεις με δώρα. 

Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο, οι επιχειρήσεις, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να εφοδιαστούν με συστήματα αποδοχής καρτών από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα επιδοτηθούν για την προμήθειά τους. Έτσι, οι καταναλωτές θα μπορούν οπουδήποτε, ακόμη και για την πιο μικρή συναλλαγή, να πληρώνουν με την κάρτα τους. 

Εφόσον λοιπόν εξασφαλιστεί η υλικοτεχνική υποδομή, οι καταναλωτές θα έχουν μια σειρά από συγκεκριμένα και ισχυρά κίνητρα προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το «πλαστικό χρήμα». 

Ένα από αυτά, και ίσως και το πιο άμεσο, είναι η επιστροφή μετρητών. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πως ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης στην οποία διενεργήθηκε η συναλλαγή, θα επιστρέφεται ένα ποσοστό της αξίας της στο λογαριασμό του καταναλωτή. Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται στους πολίτες συγκεντρωτικά ανά τακτά διαστήματα, ενδεχομένως και κάθε μήνα. Μάλιστα, για να αντιμετωπιστεί καλύτερα η φοροδιαφυγή, αν πρόκειται για κατηγορίες επιχειρήσεων ή ελεύθερων επαγγελματιών που παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα φοροδιαφυγής τα ποσοστά θα είναι υψηλότερα. Δηλαδή για παράδειγμα η επιστροφή θα είναι υψηλότερη για συναλλαγές στους γιατρούς και χαμηλότερη σε κλάδους όπως τα σούπερ μάρκετ, όπου δεν τίθεται θέμα μη έκδοσης αποδείξεων. 

Εναλλακτικά, οι καταναλωτές θα «χτίζουν» ένα μέρος του αφορολόγητου ορίου με την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, δεν θα υπάρχει ποινή για τη μη συλλογή αποδείξεων όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά για να μεγιστοποιήσει το αφορολόγητο όριο ο φορολογούμενος θα πρέπει να πραγματοποιήσει ένα συγκεκριμένο ύψος συναλλαγών με κάρτα. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία που συνεπάγεται η συγκέντρωση και φύλαξη των αποδείξεων. Μάλιστα, για να απλουστευθεί η διαδικασία, η τράπεζα θα χορηγεί στο τέλος της χρονιάς μία βεβαίωση για το ύψος των συναλλαγών που διενεργήθηκαν, η οποία θα χρησιμοποιείται για την ετήσια δήλωση των εισοδημάτων.

Τέλος, αυτόνομα ή και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιεί δύο κληρώσεις στις οποίες δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι χρησιμοποίησαν την κάρτα τους. Ο μοναδικός αριθμός κάθε συναλλαγής θα αποτελεί το λαχνό του φορολογούμενου για το διαγωνισμό που θα κληρώνει χρηματικά ποσά.