Απώλειες από το πάγωμα μεγάλων έργων είχε η Royal Dutch Shell για το τρίτο τρίμηνο του 2015 σημειώνοντας ζημιές 6,1 δισ. δολαρίων έναντι κερδών 5,3 δισ. δολαρίων πέρυσι. Συγκεκριμένα, η εταιρεία πλήρωσε ακριβά τις γεωτρήσεις στην Αλάσκα και το project «Carmon Creek» στον Καναδά, τα οποία σταμάτησαν πρόσφατα καθώς θεωρήθηκαν μη καρποφόρα. Παράλληλα, επιβαρυντικά για τον όμιλο λειτούργησαν και οι εσφαλμένες προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Ben van Beurden, «αυτές οι αποφάσεις είναι δύσκολες αλλά καίριας σημασίας» ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο όμιλος θα βελτιώσει την ανταγωνιστική του θέση με πιο εύστοχους χειρισμούς.

Σημειώνεται ότι οι απώλειες του ομίλου επηρεάζουν αρνητικά το fund του Κατάρ, το οποίο έχει μερίδιο εκτός από την Shell και σε άλλους γνωστούς ομίλους όπως  είναι η Volkswagen, η Glencore, η Siemens και η Barclays, με τις συνολικές ζημιές από την πτώση στις παραπάνω εταιρείες να φθάνουν τα 12 δισ. δολάρια (500 εκατ. δολάρια από την Shell).

Ωστόσο, η Royal Dutch Shell συνεχίζει την επενδυτική δραστηριότητα με επόμενο σταθμό τη Βουλγαρία όπου αναμένεται να επενδύσει 18, 6 εκατ. ευρώ για τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες στα νερά της Μαύρης Θάλασσας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης, η άδεια για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο μπλοκ Silistar 1-14 έχει δoθεί για μια περίοδο 5 ετών.

Ακόμη, η  Shell και η Total απέκτησαν άδεια λειτουργίας 200 πρατηρίων στο Ιράν, εξέλιξη που τις καθιστά ως τις πρώτες ξένες πετρελαϊκές που αποκτούν πρόσβαση στην ιρανική λιανική αγορά καυσίμων καθώς μέχρι σήμερα, στην αγορά είχε παρουσία μόνο η National Iranian Oil Products Distribution Company (NIOPDC).